Ministar Bačić u radnom posjetu Petrinji

Bacic

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u društvu glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonia Šustića i suradnika, boravio je danas u radnom posjetu gradu Petrinji. Posjet je započeo sastankom s gradonačelnicom Magdalenom Komes i njenim suradnicima na temu obnove privatnih i javnih zgrada oštećenih u potresu na petrinjskom području. Na sastanku se govorilo i o izgradnji osam višestambenih zgrada koje će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama graditi temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom za privremeni smještaj stradalnika potresa dok se njihovi domovi ne obnove, kao i o obnovi i izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća na području grada Petrinje.

 

Nakon radnog sastanka izrazili su zadovoljstvo dinamikom obnove uz koju je pokrenuta i novogradnja kako bi se revitalizirala Petrinja i Banovina, odnosno cijela Sisačko-moslavačka županija.

 

Ministar Bačić je rekao da će uskoro biti otvorena gradilišta za osam novih stambenih zgrada, kakvih će na području županije planira izgraditi ukupno 36. Podsjetio je kako je krajem 2023. godine u Petrinji izgrađeno i useljeno 8 višestambenih zgrada. „Priprema dokumentacije za novih 8 zgrada je u završnoj fazi te očekujemo da će se kroz iduća dva tjedna provesti javna nabava za odabir izvođača radova. Na području Sisačko – moslavačke županije trenutno je u gradnji takvih 18 zgrada dok je njih još 18 u pripremi za gradnju“ rekao je ministar Bačić.

 

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, Vladi i ministru Bačiću zahvalila je na pomoći te naglasila kako je grad veliko gradilište te da je obnova vidljiva na svakom koraku.

 

Ravnatelj Šustić osvrnuo se na katastarske izmjere koje se provode na petrinjskom području.

 

“Obuhvaćeno je 10 katastarskih općina, od kojih je izmjera završila na njih osam, a još dvije su u završnoj fazi. Izmjere  pokrivaju oko 5 i pol tisuća hektara sa više od 26 tisuća katastarskih čestica i negdje oko 16 tisuća zgrada. Ukupna vrijednost investicije iznosi nešto više od 6 i pol milijuna eura. Nakon provedenih katastarskih  izmjera u kojem će biti obuhvaćene i zgrade koje su u samoj obnovi uspostavit će se novi katastar i nova zemljišna knjiga koja će omogućiti građanima grada Petrinje i okolice da slobodno raspolažu svojim nekretninama, a pretpostavlja se da će njihova vrijednost porasti najvećim dijelom zbog obnove i sređene dokumentacije“  dodao je ravnatelj Šustić.

 

Ministar Bačić je u pratnji gradonačelnice Komes i ravnatelja Šustića  danas obišao i nekoliko gradilišta. Prvo je ono Katastra i Državnog arhiva u Ulici Ivana Gundulića 1 u Petrinji, zgrade koja ima status zaštićenog kulturnog dobra. Izvođač radova je tvrtka Mipcro, stručni nadzor provodi Eptisa Adria, a za projektantski nadzor zadužena je tvrtka Uljanik. Vrijednost cjelovite obnove iznosi 3,2 milijuna eura, a izvor financiranja osiguralo je Ministarstvo kulture i medija.

 

Nakon Katastra, ministar je obišao gradilište Gradske vijećnice na istoj lokaciji. Vrijednost cjelovite obnove iznosi 10 milijuna eura koji se financiraju iz Fonda solidarnosti EU, Mehanizma za oporavak i otpornost i državnog proračuna. Izvođač radova je tvrtka Strabag, stručni nadzor provodi Eptisa Adria, a za projektantski nadzor zadužena je tvrtka BCDE.

 

U centru Petrinje obišao je i nedavno otvoreno gradilište konstrukcijske obnove višestambene zgrade sa četiri stana u Ulici Stjepana Radića 10. Zgrada je nakon potresa dobila status neuporabljivosti (crvena oznaka) dok je ukupna vrijednost obnove procjenjena na 586,7 tisuća eura.

 

Radni posjet ministar Bačić završio je obilaskom obitelji kojoj je izgrađena zamjenska obiteljska kuća na adresi Graberje 2. Riječ je o zidanoj gradnji površine 55 četvornih metara koju je gradio izvođač Eurokamen, stručni nadzor provela je tvrtka JAM-ING, a operativni koordinator je tvrtka PO- MARK. Vrijednost gradnje je 145 tisuća eura, a kuća je obitelji predana 22. ožujka 2024. godine.

 

Spomenimo i kako je na području grada Petrinje obnova u potpunosti završila na 3.479 privatnih zgrada i kuća, izgrađeno je  8 višestambenih zgrada sa 128 stambenih jedinica te 110 kuća.  Obnova je trenutno u tijeku na 319 lokacija – gradi se 58 zamjenskih obiteljskih kuća, provodi se 183 konstrukcijskih obnova te 69 nekonstrukcijskih obnova. Dodatno, za obnovu je na području grada isplaćeno ukupno 19,7 milijuna novčanih pomoći koja uključuje nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu, pomoć umjesto gradnje kuće, pomoć za kupnju kuće ili stana, trošak koordinacije samoobnove, trošak opremanja obiteljske kuće, trošak izrade projekta, novčane pomoći za uklanjanje i gradnju.

najčitanije