Ministar Bačić u Petrinji: Do kraja mjeseca kontejnerska naselja će biti prazna

2023 08 22 Petrinja06

Do kraja kolovoza očekuje se da će svi korisnici kontejnerskih naselja u Petrinji biti iseljeni u prikladnije i adekvatnije stambene prostore, najavio je tijekom obilaska petrinjskih gradilišta u utorak potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.

 

Apelirao je na preostale korisnike stotinjak kontejnera da se ne ustručavaju ući u obnovljene stanove, koje će koristiti do završetka obnove njihovih stambenih prostora. Inače na području Petrinje je ispraženjeno 3/4 kontejnerskih naselja, izuteto je 77 kontejnera te zbrinuto 180 korisnika. Planirano je izuzimanje preostalih 26 kontejnera i stambeno zbrinjavanje 47 osoba do kraja ljeta.

 

Ministar Bačić je izrazio zadovoljstvo postignutom dinamikom obnove te najavio da će uskoro biti raspisane nabave za novih 975 gradilišta obnove uz postojećih 1 347 koliko ih je trenutno na području zagrebačkog i petrinjskog potresa.

 

“Koristim priliku da pozovem sve hrvatske građevinare da se jave i uključe u obnovu, jer nam je cilj što brža obnova objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Iseljavanjem korisnika kontejnerskih naselja dio tih prostora bi se mogao iskoristiti za postavljanje visokoenergetskih mobilnih drvenih kućica čija je nabava i montaža već u tijeku”, rekao je ministar Bačić.

 

Dodao je kako je jedan od 11 modela stambenog zbrinjavanja stradalnika i smještaj u višestambene zgrade koje se grade u Petrinji, Glini, Gvozdu i Dvoru, a njihova izgradnja finanicira se sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020. U Petrinji je pred završetkom osam takvih zgrada sa 128 stanova.

 

Ministar Bačić je prije obilaska gradilišta održao sastanak s gradonačelnicom Magdalenom Komes i njenim suradnicima, na kojem je uz redovno izvješće o obnovi dogovorena i lokacija gradnje 4 nove višestambene zgrade u Petrinji.

 

 

Nastavak radova na Osnovnoj školi Petrinji

 

Obnova središta grada sa 67 zgrada i obiteljskih kuća u povijesnoj gradskoj jezgri povjerena je gradu, a Ministarstvo će pomoći kako bi se dinamika radova ubrzala, rekao je ministar. Dogovoren je i nastavak radova na izgradnji zgrade Prve osnovne škole u Petrinji u suradnji madžarske vlade s Ministarstvom znanosti i Gradom Petrinjom.

 

Obnova privatnih zgrada u Petrinji u tijeku je na 270 gradilišta i dio ih je u visokoj fazi dovršenosti, pa će ih petnaestak biti dovršeno za tjedan ili dva. U tijeku su nabave za 422 gradilišta, a idući tjedan se raspisuju nove.

 

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes dodala je da je jučer na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno usvojena odluka o prijenosu sredstava za završetak izgradnje Prve osnovne škole. “Veseli nas što će početkom drugog polugodišta u novoj školskoj godini, učenici krenuti u novu školu”, rekla je Komes.

 

Ministar Bačić je u društvu gradonačelnice Komes, zamjenika župana Jurića te svojih suradnika obišao u Strašniku i gradilišta dvije zamjenske obiteljske kuće na kojima se izvode radovi na dovršetku izgradnje i otklanjanja nedostataka za koje su uvedeni novi izvođači nakon što je s prethodnim izvođačem raskinut ugovor zbog nepoštivanja ugovorenih obaveza. Građevinski radovi na kući s 55 četvornih metara stambenog prostora su završeni i počinje njeno opremanje. Vlasnik Ivan Marinović kaže kako je zadovoljan radovima koje je i osobno svakodnevno nadgledao.

 

Ministar je obišao i gradilište osam višestambenih zgrada sa 128 stanova. Riječ je o dva projekta sa po četiri zgrade. Ugovorena vrijednost jednog projekta je 6,1 milijun eura, a drugog 7,3 milijuna eura, a financiraju se iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije. Kako kažu građevinari, preostali su još manji unutarnji radovi i uređenje okoliša.

 

Na području Sisačko-moslavačke županije u planu je izgraditi ukupno 36 takvih zgrada od kojih će njih 20 biti na području grada Siska.

 

 

Izvor: MPGI/HINA

najčitanije