Metalci su (opet) IN

imp

HGK-Županijska komora Sisak treću je godinu zaredom organizirala Dane otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije za stotinjak osnovnoškolaca, učenikA završnih razreda sisačkih i petrinjskih osnovnih škola.
Učenici su imali priliku vidjeti kako se rade brodovi, strojnu obradu metala i sl. Posjetili su i Applied Ceramics u kojem se izrađuju komponente za mikročipove, a u proizvodnji je prisutno dosta manuelnog rada na tokarskim i bravarskim strojevima te rada na CNC strojevima, što zahtjeva visok stupanj poznavanja robotike i programiranja. Iako je konačan proizvod, koji Applied Ceramics plasira na tržište, djeci dosta nejasan, zanimljiva im je bila činjenica da se te komponente nalaze u modernim uređajima koje i sami koriste (mobiteli, računala, satovi i slično).
Učenici i predstavnici škola bili su zadovoljni viđenim, smatraju to važnim i zanimljivim iskustvom te vjeruju da će učenici nakon viđenog imati pozitivnije stajalište prema industriji i strukovnim zanimanjima nužnima u metaloprerađivačkoj industriji. Ako se netko od njih odluči za rad u nekoj od metaloprerađivačkih tvrtki, moći će se obratiti poslodavcima koje su imali prilike upoznati ili Županijskoj komori Sisak.
Dani otvorenih vrata u sklopu projekta Metalci su (opet) IN postaju tradicionalno godišnje događanje prije upisa djece u srednje škole u namjeri da motiviraju mlade ljude za odabir strukovnih i tehničkih zanimanja kako bi se što lakše i brže uključili na tržište rada.

najčitanije