Medved: „Dok posljednja osoba ne bude zbrinuta na način da se vratila u svoju kuću ili stan, neću biti zadovoljan.“

imp

Obnovljeno 3.500 kuća, krenula izgradnja stambenih zgrada u Petrinji

Jučerašnjem obilježavanju Dana Sisačko – moslavačke županije nazočio je i potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja te načelnik Stožera za obnovu Tomo Medved.
Odgovarajući na pitanja vezana za obnovu ministar Medved je istaknuo kako je Sisačko-moslavačka županija u fokusu pozornosti Vlade i da to pokazuje svakim danom nastojeći revitalizirati razornim potresom pogođenu Banovinu, te da je do sada u tu svrhu izdvojeno milijardu i 300 milijuna kuna.

Nema resora koji nije participirao u financiranju konkretnih projekata u svrhu ostanka stanovništva na Banovini nakon razornog potresa, rekao je ministar Medved te podsjetio kako je Vlada do sada za područje stradalo u potresu osigurala 1,3 milijarde kuna, te da je procijenjena šteta nakon potresa 41 milijardu kuna.

 

„Do sada je obnovljeno 3500 obiteljskih kuća i to otprilike oko 2700 organiziranom obnovom u nadležnosti Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, više od 800 kroz program samooobnove kojeg smo poticali svo vrijeme i stavili u Zakon, za što je Ministarstvo graditeljstva isplatilo 5,3 milijuna kuna troškova koji su stvoreni u tijeku te samoobnove. Paralelno s time, provodio se proces projektiranja i pripreme za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća. S današnjim danom imamo 312 ugovora s izvođačima ugovora za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća“, rekao je Medved.

 

Dodaje kako su u Petrinji započeli radovi na izgradnji četiri zamjenske višestambene zgrade. „Bilo je određenih poteškoća u početku realizacije tog posla na način da su bili imovinsko pravni odnosi i pristup i bilo je nužno ukloniti zgrade u neposrednoj okolici kako bi se mogli nesmetano provoditi radovi na izgradnji zamjenskih zgrada. U Petrinji četiri, slijede u Glini četiri i u Topuskom dvije. Nakon toga uslijedit će još dodatni ciklusi izgradnje višestambenih zgrada“, ističe Medved.

 

Podsjetio je ministar i na nastavak izgradnje autoceste Zagreb-Sisak i niz drugih kapitalnih projekata na Banovini napominjući kako je za područje Banovine iz Fonda solidarnosti potpisano ugovora vrijednih više od 1,3 milijarde kuna.

Vezano uz obnovu središta Petrinje, Medved je rekao kako se ovih dana očekuje da će prvi projekti biti dovršeni da bi se mogao pokrenut postupak javne nabave za izbor izvođača.
„Grad Petrinja je u suradnji s Ministarstvom kulture, naručio projektiranje svih zgrada u centru Petrinje. Očekujemo ovih dana da će ti prvi projekti biti isporučeni kako bi se mogao pokrenuti postupak aktiviranja izvođača, odnosno raspisivanja postupka javne nabave za uključivanje izvođača na obnovi same povijesne jezgre centra Petrinje“, napomenuo je Medved.

 

Upitan koliko se obitelji iz kontejnera godinu i pol dana nakon potresa vratilo u kuće s crvenom naljepnicom koje je obnovila država, Medved je rekao kako je to proces i da se u idućim tjednima očekuje završetak prvih zamjenskih obiteljskih kuća i useljavanje u njih.

 

Nije mogao, na novinarski upit, dati precizan datum dovršetka obnove, no najavio je da će Vlada nakon što isteknu mjere, primjerice, oslobađanje plaćanja raznih davanja, donijeti nove mjere u suradnji sa Županijom, gradovima i općinama na korist građa.

Učinjen je ogroman napor, nastala šteta je ogromna, jer je katastrofa pogodila Sisačko-moslavačku županiju te dijelove Zagrebačke i Karlovačke, podsjetio je Medved ustvrdivši kako su u sanaciju uložena i ogromna sredstva. Pred nama je još jako puno posla, a jamstvo da će sve biti i učinjeno je jako dobra Vladina suradnja sa Županijom koja participira u svim aktivnostima i sugerira potrebne konkretne mjere i aktivnosti kako bi se Banovina revitalizirala što je puno širi pojam od same obnove, istaknuo je Medved.

Najavio je i da će Vlada nakon što isteknu mjere, primjerice, oslobađanje plaćanja raznih davanja, donijeti nove mjere u suradnji sa Županijom, gradovima i općinama na korist građana.
„Ono što smo do sada pokazali da svaki puta procjenjujemo i vjerujem da naši građani jako dobro znaju da smo u svakom trenutku donijeli odgovarajuće odluke vezane za oslobađanje raznih oblika davanja, da će tako biti i u buduće. Mi smo sada u lipnju i do kraja lipnja, do kad su na snazi ove mjere, ćemo donijeti prijedlog Vladi, a koji ćemo opet usuglasiti i koordinirati sa županijom, gradovima i općinama, dakle sagledavajući stvarno stanje i stvarne potrebe. Zasigurno ćemo biti u potpori građanima, odnosno donositi mjere koje su u potpori građanima“, rekao je ministar Medved.

 

Načelnik Stožera za obnovu odgovorio je i na novinarsko pitanje je li zadovoljan kako cijeli proces obnove ide.
„Ja ću biti vrlo iskren. Dok posljednja osoba ne bude zbrinuta na način da se vratila u svoju kuću ili stan, neću biti osobno zadovoljan. Učiniti ću sve i svi resori, poglavito oni koji težišno nose ovaj proces, Ministarstvo graditeljstva i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u suradnji s općinama, gradovima i županijom, da taj proces bude što je moguće brži. Imamo zakonski okvir, mijenjali smo ga, imamo program mjera, imamo osigurana financijska sredstva, imamo ustrojstvo i organizaciju odgovornih, imamo suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Na svakom kolegiju tražim da mi se detektiraju pozicije uslijed kojih dolazi do usporavanja kako bi ih otklonili i kako bi proces išao brže i na tome ćemo nastaviti raditi“, naglasio je Tomo Medved.

 

 

najčitanije