Medicinska skrb za hrvatske branitelje u Sisačko-moslavačkoj županiji

imp

Branitelji Zdravstvena Skrb 2

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, uz kojeg je bio i njegov zamjenik Mihael Jurić, je u prostoru Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije sudjelovao u razgovoru o važnosti liječničkih pregleda za hrvatske braniteljice i branitelje.

 

Branitelji Zdravstvena Skrb 1

 

U otvorenom, prijateljskom razgovoru, sudjelovalo je pedesetak hrvatskih braniteljica i branitelja, kojima su se obratili ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača dr. Marina Kovač, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak dr. Igor Vrga i dvije medicinske sestre, koordinatorice bolnica za hrvatske branitelje, Željka Brodarac iz Siska i Draženka Drobec iz Popovače.

 

Branitelji Zdravstvena Skrb 4

 

Na prethodnom razgovoru župana Celjaka s braniteljima u istom prostoru, uz brojne druge teme, razgovaralo se i o koordinatorici za hrvatske branitelje u bolnici u Popovači, rekao je u uvodu Celjak: „I tada ste vi dali prijedlog da imamo takvog koordinatora, odnosno koordinatoricu u našoj Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Mi smo naravno, odmah razgovarali s našim ravnateljem dr. Vrgom i postigli dogovor da imamo koordinatoricu i u Sisku. Jer, cilj nam je, kada se vi javite u bolnicu, kada dođete u bolnicu, da imate nekog tko će vas voditi kroz bolnicu, tko će vam organizirati preglede, tko će to sve malo ubrzati,“ rekao je župan i iskazao vjeru da su hrvatski branitelji zadovoljni što je taj problem riješen u tako kratkom roku.

 

U razgovoru koji je slijedio branitelji su dobili jasne i konkretne odgovore na svoje upite, od samog ulaska u sustav preventivnih pregleda hrvatskih branitelja, do tehničkih i specifičnih pitanja o pojedinim bolestima i slučajevima.

 

Branitelji Zdravstvena Skrb 3

 

Braniteljska populacija je, što je prirodno, sve starija i sve potrebitija kvalitetne medicinske skrbi. Važnost preventivnih pregleda je nemjerljiva, rekli su nazočnima liječnici. Podsjetili su ih i na novost u sistematskim pregledima, preglede rektuma u svrhu prevencije ili ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

 

Župan Ivan Celjak je i iz ovog razgovora, koji nije samo dijelio informacije nego i rađao nove zamisli, u sažetku obećao još dva pomaka ka kvalitetnijoj medicinskoj skrbi braniteljske populacije: preglede preveniranja melanoma i uvođenje koordinatora za hrvatske branitelje u Lječilištu Topusko.

 

 

najčitanije