Manjinski izbori: krajnji rok za predaju lista je 12.svibanj

imp

Utorak, 12. svibnja do ponoći krajnji je rok do kojega nadležna izborna povjerenstva moraju zaprimiti prijedloge kandidacijskih lista za manjinske izbore, dakle za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, koji se održavaju u nedjelju, 31. svibnja,  donosi HINA. Kanidate za članove vijeća ili predstavnika nacionalne manjine može predložiti udruga nacionalne manjine čiji pripadnici biraju članove vijeća ili predstavnika. Udruga mora biti registrirana u Hrvatskoj.

Članove vijeća ili predstavnika nacionalne manjine mogu kandidirati i birači, pripadnici manjine i to najmanje njih 20 s područja općine, 30 s područja grada ili 50 birača s područja županije i Grada Zagreba.Predlagatelji i kandidati moraju imati prijavljeno prebivalište na području općine, grada, odnosno županije za koje predlažu kandidate za članove vijeća ili predstavnika nacionalne manjine.

U vijeće nacionalne manjine općine bira se deset članova, grada 15, županija odnosno Grada Zagreba 25 članova. U nedjelju, 31. svibnja pripadnici 14 nacionalnih manjina diljem Hrvatske biraju 314 manjinskih vijeća – 74 na razini županija i Grada Zagreba, 140 u (sedamdeset) gradova te 100 vijeća u 87 općina, dakle gotovo pet tisuća članova.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

U županijama, gradovima i općinama u kojima nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

Vlada je raspisala izbore za ukupno 235 predstavnika – 88 na razini županija i u Gradu Zagrebu, 74 u gradovima i 73 u općinama. Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

najčitanije