Mađarska daruje 50 kontejnera za zbrinjavanje obitelji nakon potresa

mradenovic

Petrinju je jučer posjetio ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Nj. E. Pétera Szijjártóa s izaslanstvom te je obavljena primopredaja kontejnera
Uručenju prva dva od 50 kontejnera mađarske donacije za zbrinjavanje obitelji u potresom pogođenim područjima prisustvovali su i potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović.

Mađarska je za potresom pogođeno područje u Zagrebu 2020. godine donirala 200 sklopivih kreveta s madracima i 40 000 komada žarulja Tungsram te 100 000 zaštitnih maski i 5 000 zaštitnih odijela za borbu protiv koronavirusa preko Veleposlanstva Mađarske. Za potresom pogođeno područje u Petrinji donirala je 250 vreća za spavanje i 250 sklopivih kreveta.

Vlada Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske 1997. godine potpisale su Ugovor o suradnji na području zaštite od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Glavne zajedničke aktivnosti zemalja su godišnji sastanci Zajedničkog mješovitog povjerenstva za provedbu sporazuma u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa i stručno savjetovanje temeljem sporazuma o pravodobnoj razmjeni informacija o radiološkoj opasnosti, a posljednji sastanak je održan 2019. u Budimpešti.

Kontejneri su uručeni na Pigiku gdje je smještena logistika svih službi koje pomažu unesrećenima.

foto: potres.gov.hr

najčitanije