Mađarska će obnoviti Prvu osnovnu školu u Petrinji i crkvu u Žažini

imp

Mađarska će obnoviti potresom uništenu Prvu osnovnu školu Petrinja i Crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini, objavio je u srijedu državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose. Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto prošli je tjedan u Petrinji najavio da će Mađarska obnoviti jednu školu i crkvu, te pojasnio da će se to odrediti tijekom posjeta državnog tajnika. Šef diplomacije to je otkrio tijekom primopredaje prva dva od ukupno 56 kontejnera koje će mađarski MOL donirati potresom pogođenom području.

Državni tajnik Miklos Soltesz u srijedu je u Petrinji rekao da će svi kontejneri biti poslani do 20. siječnja. Soltesz je objavio da će Mađarska obnoviti petrinjsku Prvu osnovnu školu, u koju ide oko 450 učenika, te da je na lokalnim vlastima da odluče hoće li ona biti izgrađena na istom mjestu ili negdje drugdje.

Vlada u Budimpešti obnovit će i Crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini u kojoj je u potresu život izgubio orguljaš. „Nadamo se da će obnova škole i crkve doprinijeti da ljudi ostanu u svom kraju“, rekao je Soltesz. Naglasio je da je nakon „višestoljetnog suživota i vrlo dobrih odnosa“ dviju zemalja „prirodno“ da Mađarska pomogne Hrvatskoj.

Osim donacije kontejnera mađarske naftne kompanije MOL, mađarski državni tajnik naveo je kako Hrvatskoj pomaže i mađarska vjerska zajednica, zajednica Hrvata u Mađarskoj, a svoju su pomoć ponudili i mađarski sportaši. Dodao je da će Mađarska ove godine osigurati i ljetovanje za 200 djece na obali mađarskog jezera Velence.

najčitanije