LEADER za razvoj lokalnih sredina

mt

U Gradskoj vijećnici održana je radionica o provedbi LEADER pristupa, koji obuhvaća niz mjera za poboljšanje poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva u Hrvatskoj.

”Prije svega idemo na edukaciju poljoprivrednih proizvođača, usavršavanje savjetnika i investicijska ulaganja u poljoprivredi, ulaganja u ruralnim prostorima za male obrtnike, pogotovo uključujući mlade poljoprivrednike. Tu je još niz podmjera za šumarstvo i udruživanje poljoprivrednih proizvođača”, pojašnjava Tomislav Petrović, voditelj Odjela za povećanje konkuretnosti pri Ministarstvu poljoprivrede.

Važnu ulogu unutar LEADER-a imaju Lokalne akcijske grupe, tzv. LAG-ovi. Riječ je o skupini dionika iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora koji su udruženi radi razvoja lokalne strategije koja najbolje odražava potrebe stanovništva i određenog teritorija na kojem djeluju.

”Zadatak LAG-ova je da animiraju i educiraju stanovništvo o mogućnostima koje im buduće programsko razdoblje pruža”, kaže Vlatka Pavlinić, viši stručni savjetnik.

Informacije o LEADER pristupu dostupne su na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske mreže za ruralni razvoj.