Kutinsko rodilište radit će u sklopu Opće bolnice, a ne Doma zdravlja Kutina

sisakportal-hr

271020211635294812.jpeg

Na traženje mišljenja o opravdanosti proširenja djelatnosti zdravstvene ustanove na djelatnost rodilišta, Dom zdravlja Kutina dobio je negativno mišljenje Hrvatske liječničke komore Sisačko-moslavačke županije.
Uvažavajući mišljenje HLK-a, dostavljeno još u srpnju 2012, novo rodilište u Kutini neće djelovati u sustavu DZ Kutina kao izvanbolnička djelatnost, nego kao izdvojeni odjel rodilišta Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak. U odjelu će raditi liječnici koji i sada rade na Odjelu ginekologije i porodništva sisačke bolnice te će kutinsko rodilište biti pod ingerencijom OB Sisak, a ne DZ Kutina.
Pitanje nedostatne zdravstvene zaštite rodilja i novorođenčadi, koje je konstatirano u vrijeme izdavanja mišljenja HLK SMŽ, riješeno je 2013. godine otvaranjem Centra za majku i dijete pri DZ Kutina kojeg su zajednički financirali Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih integracija Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačka županija u okviru Programa povišenog zdravstvenog standarda Sisačko-moslavačke županije.
“Rodilište u Kutini biti će opremljeno u skladu sa svim uvjetima, normativima i standardima koje je propisalo Ministarstva zdravlja RH, a sredstva su osigurana u Županijskom proračunu. Pri obavljanju svih usluga specijalističke zdravstvene zaštite uvažavat će se zahtjevi struke.
Smatramo da Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore nije meritorno za mišljenje o ekonomskoj opravdanosti rodilišta u Kutini. Naime, provođenje zdravstvene zaštite ne zasniva se primarno na ekonomskim principima (iako ih treba uvažiti), već na četiri osnovna načela propisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti: sveobuhvatnosti, kontinuiranosti, dostupnosti i cjelovitom pristupu u primarnoj zdravstvenoj zašiti, a specijaliziranom pristupu u specijalističko-konzilijarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti“ – stoji u priopćenju za javnost županice Marine Lovrić Merzel.