Kutina – nakon 60 godina uređuje se akumulacija Polojac

imp

Kutina Polojac 1

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima posjetio lokaciju Polojac, gdje je s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem nazočio otvorenju radova izgradnji akumulacije Polojac, projekta vrijednog 8 milijuna €.

„Ovo je još jedan od onih projekata na koje je Kutina čekala nekoliko desetljeća, a koji kreću u realizaciju. Prije desetak dana potpisan je ugovor između Hrvatskih voda i izvođača i tada smo najavili da ćemo kroz desetak dana pokrenuti radove. Ovo je novih 8 milijuna € ulaganja u Kutinu, što su značajna sredstva. Međutim, još značajnije je to da će Kutina biti sigurnija kad govorimo o poplavama. Ova akumulacija je vrlo značajna za poljoprivrednu proizvodnju, uz ogroman turistički potencijal. I to je nešto što sigurno moramo iskoristiti u budućnosti, nakon što se završe radovi, jer ovdje će sigurno Kutina živjeti u sportsko-rekreacijskom i turističkom smislu,“ rekao je župan Celjak, naglasivši pri tom da će Županija nastaviti s uređivanjem plaža na svom području i na lokaciji Polojac.

 

Kutina Polojac 3

 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao kako od prve ideje o akumulaciji Polojac, prije šezdesetak godina, nije ponuđeno kvalitetno rješenje za realizaciju: „To smo unazad pet godina uspjeli učiniti, iskoordinirati se, dovršiti projektnu dokumentaciju, riješiti imovinsko-pravne odnose i iznaći sredstva. Sredstva su u cijelosti domaća, iz Hrvatskih voda, 8 milijuna €. Mi ćemo se ipak potruditi ta apliciramo na sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ali ovdje zasigurno vrijedi uložiti.“

 

Vrijedi zato što će biti podignuta razina obrane od poplava u Kutini, bit će oplemenjene tzv. male vode u Kutinici, a postoji i mogućnost o kojoj je govorio i župan Celjak, nadogradnje sportskih i rekreacijskih sadržaja.

 

Kutina Polojac 2

 

Akumulacija Polojac moći će primiti 1,7 milijuna m3 vode, brana će biti duga 220 m, visoka 12,5 m, a u kruni široka 6 m. u iduće dvije do tri godine, ovisno o vremenskim prilikama, akumulacija će biti dovršena.

 

Hrvatske vode iznimno uspješno provode i projekt Aglomeracije Kutina, vrijednosti 80 milijuna €. Ukupno je na području Sisačko-moslavačke županije što iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, što iz Fonda solidarnosti uloženo nekih 340 milijuna €, rekao je generali direktor Hrvatskih voda.

 

 

Foto – SMŽ

najčitanije