Kriza Agrokor - novi udarac Petrokemiji

ibb

Izglasavanje Lex Agrokora i najava dobavljača plina da će obustaviti isporuku Petrokemiji, još je jedan udarac poslovanju ove kutinske tvrtke – poručuju kutinska gradska uprava i Stožer za obranu Petrokemije.

Pojašnjenje o tome kako kriza Agrokora utječe na najveću moslavačku tvornicu, dobili smo od gradonačelnika Kutine Andrije Rudića:
”Građani Kutine već godinama žive u neizvijesnosti, a ova kriza oko Agrokora još je jedan udarac poslovanju Petrokemije jer Agrokor najveći pojedinačni kupac gnojiva Petrokemije na domaćem tržištu, a kupuje i gnojivo za svoje kooperante. S obzirom da je kupovao gnojivo, nije plaćao Petrokemiji nego je plaćao plin u zamjenu za gnojivo, tako da su zbog prestanka plaćanja ugroženi interesi dobavljača plina.” kaže Rudić, te Vladi Republike Hrvatske šalje zahtjev da zaštiti tvornicu i radnike i jasno odgovori na pitanja koja muče stanovnike Kutine:
”Kako Vlada Republike Hrvatske namjerava u ovoj situaciji zaštititi Petrokemiju i spriječiti strane interese i interese uvoznika gnojiva na štetu Petrokemije? Kako Vlada namjerava zaštititi tisuće malih proizvođača čija bi nesposobnost plaćanja zbog Agrokorovih dugova dodatno opustošila Petrokemijinu likvidnost i u konačnici uništila našu tvornicu? Kako Vlada namjerava pomoći cijeloj ovoj regiji, odnosno zadržati proizvodnju i spasiti 1650 radnih mjesta u Petrokemiji?” te naglašava kako očekuje od svih koji su uključeni u donošenje ovih odluka da preuzmu odgovornost jer se ovdje radi o sudbini Petrokemije, cijelog grada, cijele regije i Republike Hrvatske.

A Vlada republike Hrvatske dobila je i pismo Stožera za obranu Petrokemije, koji poručuje:
”Vaša je Vlada već treća u nizu koja ne donosi odluke nužne za očuvanje strateški značajne proizvodnje čiji je utjecaj na ukupno gospodarstvo RH sve samo ne zanemariv. Vlada RH kao većinski vlasnik Petrokemije mora se žurno izjasniti što, kako i kada kani učiniti u cilju osiguravanja stabilnosti poslovanja Petrokemije. Uprava i Nadzorni odbor ne mogu bez Vas kao većinskog vlasnika donositi strateške odluke. Taj je dio posla na Vama, a vremena više jednostavno nema.”

najčitanije