Krenuo projekt „Županijski prijevoz za sve“, mjesečna cijena pokaza od 2 €

imp

Prijevoz Za Sve 8

Tri potpredsjednika Vlade i ministra Tomo Medved, Branko Bačić i Oleg Butković obišli su jučer sisačko i petrinjsko područje.

 

Nakon obilaska radova na izgradnji autoceste Sisak – Zagreb, ministar Butković je sa županom Ivanom Celjakom potpisao ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika u iznosu od 2,5 milijuna eura.

Tim ugovorom omogućuje se stanovnicima Sisačko – moslavačke županije da kroz projekt „Županijski prijevoz za sve“ neograničeno korištenje prijevoza autobusima po županiji. Stanovnici će moći putovati autobusima na utvrđenoj Mreži linija Sisačko-moslavačke županije po cijeni mjesečne karte od 2 eura.

„Ovim projektom ponovno aktiviramo desetke neaktivnih linija čime omogućujemo kvalitetniju prometnu povezanost osobito naših ruralnih područja sa središtima, s urbanim područjima. Ovim projektom osiguravamo prijevoz za sve stanovnike Sisačko – moslavačke županije koji imaju prebivalište na području županije za 2 eura mjesečno. Novim linijama će se voziti svi stanovnici i naši učenici, i naše radno sposobno stanovništvo i naši sugrađani koji se nalaze u zlatnim godinama.“, rekao je župan te dodao kako ovaj projekt obuhvaća sve dobne kategorije i povezuje sve gradove i općine.

„Vodili smo se naravno potrebama naših učenika i migracijama do škole, do njihove kuće, migracijama poslovnog stanovništva, a isto tako i potrebama naših sugrađana, pogotovo u ruralnim područjima. Tu govorimo i o potrebama za zdravstvenu njegu, o potrebama odlaska do velikih centara, trgovačkih centara koji ne postoje u našim općinama.“, istaknuo je župan.

 

Projektom Županijski prijevoz za sve nije obuhvaćen Sisak: „Na području grada Siska koncesiju ima Autoprijevoznik koji je u vlasništvu Grada Sisak. Ovdje se radi o prijevozu između gradova, između općina, međutim, Siščani će moći koristiti ovu uslugu svaki puta kada putuju iz Siska u Petrinju i nazad ili ako putuju prema Lekeniku. Auto promet, gradski prijevoznik, također vozi jednu liniju, koju je predložila općina Lekenik, a to je od Siska do Farkašića.“, kaže Celjak.

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković istaknuo je kako je Sisačko-moslavačka županija treća u Hrvatskoj u kojoj je uvedena javna usluga u cestovnom prijevozu putnika kojega Vlada RH financira u iznosu 56,8 milijuna eura za sve hrvatske županije.
„Trenutno se u Hrvatskoj javni cestovni prijevoz odvija na komercijalnoj osnovi, uz sufinanciranje nekih kategorija poput otočnog prijevoza, prijevoza učenika i nešto što lokalne jedinice diljem Hrvatske sufinanciraju. Ono što nam se događa trenutno je da se čitav niz linija ukida, prijevoznici ukidaju linije, nema financijskog interesa i u tom smislu naravno da su građani diljem Hrvatske nezadovoljni jer, poglavito u ruralnim krajevima, gdje nema komercijalnog interesa, ukidaju se linije i to nije dobro.“, rekao je ministar Oleg Butković.

 

Temeljem ove Odluke, Sisačko-moslavačka županija sufinancira javnu uslugu prijevoza putnika u cestovnom prometu koji se obavlja autobusima prema utvrđenoj Mreži linija.

Pravo na sufinancirani prijevoz imaju svi stanovnici Sisačko-moslavačke županije koji koriste uslugu prijevoza na području županije. Sufinanciranje prijevoza putnika osigurava se iz sredstava županije te gradova i općina s područja naše županije.

Sufinanciranje troškova prijevoza ostvaruje se kupnjom mjesečne karte kod javnog prijevoznika, odnosno operatera koji obavlja prijevoz putnika u cestovnom prometu na području županije kao javnu uslugu, a temeljem sklopljenog Ugovora o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu.

Projekt „Županijski prijevoz za sve“ omogućio bi neograničeno korištenje prijevoza autobusima za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije. Stanovnici će moći putovati autobusima po cijeni mjesečne karte od 2 eura na utvrđenoj mreži 49 linija Sisačko-moslavačke županije. Projekt bi se provodio tijekom ove i iduće godine.

 

Za ostvarivanje ove pogodnosti korisnik dolazi na lokacije upravnih odjela Sisačko-moslavačke županije zbog ostvarivanja prava na subvenciju.
Radno vrijeme od 7.30 do 15.30 sati sati
SISAK, Ante Starčevića 29, Sisak
PETRINJA, Ulica Vladka Mačeka 47, Petrinja
KUTINA, Ljudevita Posavskog 27, Kutina
POPOVAČA, Jelengradska 13, Popovača
GLINA, Trg bana Josipa Jelačića 2, Glina
NOVSKA, Trg dr. Franje Tuđmana 2, Novska
HRVATSKA KOSTAJNICA, Trg Nikole Šubića Zrinskog 1, Hrvatska Kostajnica
TOPUSKO, Trg bana Josipa Jelačića 1, Topusko
DVOR, Trg bana Josipa Jelačića 10, Dvor
GVOZD, Trg dr. Franje Tuđmana 6, Gvozd
Potrebno je sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu te će se nakon provjere podataka (uz zadovoljavanje uvjeta) dobiti iskaznica o pravu na subvencionirani prijevoz po projektu „Županijski prijevoz za sve“ sa kojom se dolazi na prodajno mjesto prijevoznika i kupuje mjesečna karta po subvencioniranoj cijeni od 2,00€.

 

Vozni red možete pogledati ovdje

najčitanije