Kreće rekonstrukcija Mosta Gromova

st

Novi most već neko vrijeme ima izmjenjenu prometnu regulaciju, semafori već mjesecima ne rade, a odnedavno su trake dodatno odvojene i nogostup nije u funkciji. Rade se prvi koraci po tom pitanju – kreće prva faza rekonstrukcije Mosta gromova.
‘Sanirat će se dva stupa, stup 13 i stup 16, na kojima postoje oštećenja koja su riješena projektnom dokumentacijom. Također, obostrano će se sanirati 188 metara pješačke staze te će se sanirati prijelazne naprave, pješačke ograde i rasvjetni stupovi’, rekao je Ivan Kuljiš iz Hrvatskih cesta.
Razloga za zabrinutost o izdržljivosti mosta, kaže, nema, jer se radi o manjem oštećenju koje će biti sanirano. Nagađanja kako je na statiku mosta utjecala izgradnja tobogana također, nastavlja Kuljiš, nisu točna.
Nakon te prve faze uslijedit će druga u kojoj će se raditi dva prilazna viadukta mostu, jedan od 228, a drugi od 203 metra.
Početak radova obišao je i ministar Oleg Butković, koji je rekao kako su Hrvatske ceste reagirale pravovremeno, odmah nakon odluke o ovim zahvatima na sjednici Vlade održanoj u veljači u Sisku.
‘To će povećati sigurnost i otkloniti nedostatke mosta. Sagrađen je ’70.-ih godina i treba uložiti u njegovu rekonstrukciju’, rekao je Butković.
Za realizaciju ovog projekta osigurana su sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna.
Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste ugovorom su također definirale nadležnost u realizaciji, odnosno financiranju i izgradnji dionice autoceste Lekenik – Sisak i spojne ceste čvor ‘Sisak’ – Sisak, čime je osigurana izgradnja mosta preko rijeke Odre kod Siska i kružnog toka kao dijela navedene buduće spojne ceste.
‘Ovo je završetak autoceste Zagreb – Sisak. Tu se rješava zapadni ulazak u Sisak i izgradnja mosta će puno značiti za razvoj Siska, kao i prometnica koja će premostiti prijelaz preko željezničke pruge’, rekao je župan Ivo Žinić.
Ukupna vrijednost projekta izgradnje mosta i kružnog toka iznosi 192 milijuna kuna.

najčitanije