Kreće gradnja 27 obiteljskih kuća na potresom pogođenom području

imp

Kuća Vratarić 4

U sklopu projekta „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima Sisačko – moslavačke i Karlovačke županije“, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, kreće gradnja 27 zamjenskih obiteljskih kuća na području Gline, Donjih Kukuruzara, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Sunje, priopćili su iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

Obiteljske kuće u vlasništvu Republike Hrvatske grade se kao zamjenske stambene jedinice za korisnike državne imovine, a koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje u kućama koje su stradale u potresu te su predviđene za uklanjanje. Devet zamjenskih obiteljskih kuća gradi se na području Gline, devet na području Donjih Kukuruzara i Dvora te devet na području Hrvatske Kostajnice i Sunje.

 

Projektom se grade klasične obiteljske kuće zidane gradnje, a dio kuća gradit će se montažnom konstrukcijom C profila visoke otpornosti na potresna djelovanja. Kuće se grade sukladno broju članova obitelji korisnika : 1 do 2 člana 55m2, 3 do 4 člana 70m2 te za 5 i više članova 85 m2. Ugovoreni izvođači radova za izgradnju zamjenskih kuća su Telur d.o.o. i Građevinar – obrt za građevinarstvo, a stručni nadzor nad izvođenjem građevinskih radova provodit će KOPIMA d.o.o. i BROD – PROJEKT d.o.o.

 

Vrijednost radova za izgradnju 27 zamjenskih obiteljskih kuća je 3,3 milijuna eura, a predviđeni rok za završetak gradnje je do kraja 2023. godine.

 

„U sklopu ovog projekta na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije graditi će se ukupno 55 zamjenskih obiteljskih kuća, dakle još 28 po završetku postupka nabave na području Petrinje, Gline, Krnjaka, Vojnića i Tušilovića.
Dodajmo i kako se na potresom pogođenom području sredstvima državnog proračuna trenutno gradi 155 zamjenskih obiteljskih kuća, a uskoro bi trebala započeti i gradnja dodatne 72 kuće (14 do kraja mjeseca srpnja te još 58 po završetku postupka nabave). Završeni su radovi obnove na ukupno 9.456 obiteljskih kuća i zgrada.“, stoji u priopćenju Ministarstva.

najčitanije