Kraj provedbe projekta Zaželi - Novim vještinama za jednake mogućnosti

imp

S mjesecom prosincem Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije ušla je u posljednju fazu realizacije projekta Novim vještinama za jednake mogućnosti kojeg su provodili na području Sisačko-moslavačke županije (Petrinja, Sisak, Novska, Glina).

Vrijednosti projekta za cijelu zajednicu svjedoče velike brojke korisnika, pruženih usluga te broja usluga prijevoza… Iza Udruge je 18 mjeseci provedbe projekta, a iako je pružanje usluga krajnjim korisnicima na terenu i zaposlenje žena završilo 30. rujna 2021. neslužbeno vrijedne žene i dalje volonterski obilaze svoje korisnike i pružaju im i dalje pomoć i podršku.

Projektom je bilo predviđeno da svaka od dvadeset djelatnica obavlja pomoć za šest korisnika, znači ukupno 120 krajnjih korisnika, ali današnja situacija, nakon završetka pružanja usluga, svjedoči i o većim brojkama – 23 žene i 144 korisnika kojima je pružena usluga pomoći. Prosječna starosna dob korisnika bila je 75 godina što dovoljno govori kolike su njihove potrebe. Ove brojke pokazatelj su stvarnih potreba ljudi na našem području na kojem prevladava pretežno starije stanovništvo. Kućanske i higijenske potrepštine za svako kućanstvo također su bile od velike koristi što je pridonijelo njihovim skromnim budžetima. Projekt kao takav pokazao se uspješnim, dobro prihvaćenim, a šta je najvažnije početni zamišljeni ciljevi ovog ESF projekta su zadovoljeni.

Ovaj projekt svim sudionicima bio je dragocjeno iskustvo jer su se aktivnosti provodile u nepovoljnim uvjetima uzrokovanim pandemijom Covida 19 i potresom koji je pogodio našu županiju 29.12.2020. Posebna zahvala iz UOSI SMŽ ide svim ženama koje su svakodnevno obilazile korisnike i u velikoj mjeri poboljšale kvalitetu njihova života iako su i same bile u nepovoljnom položaju obzirom su i njihovi domovi stradali u potresu. Žene su odgovorno i savjesno pružale pomoć u dostavi namirnica i lijekova, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, higijeni, socijalnoj integraciji, vozile korisnike gdje je bilo potrebno i slično, te su svojim radom i aktivnostima poboljšale svoju materijalnu situaciju, ali i kvalitetu života starijih osoba kojima je potrebna takva pomoć. Projektom je krajnjim korisnicima osigurana izvaninstitucionalna skrb i pružena mogućnost ostanka u vlastitom domu čime se pridonijelo dostojanstvu življenja starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Radi povećanja konkurentnosti na tržištu rada žene su u sklopu projektnih aktivnosti dobile priliku educirati se tako da je 14 žena dodatno obrazovalo za zanimanje uzgajivač i prerađivač ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, jedna žena za zanimanje slastičar i jedna žena je položila vozački ispit.

S obzirom na pozitivne rezultate ovog projekta za zajednicu iz UOSI SMŽ se nadaju da će se uskoro raspisati poziv i za treću fazu programa „Zaželi“ koji je najavljen od strane resornog ministarstva. Nastavak programa „Zaželi“ od velike je važnosti kako za nezaposlene žene, tako i za korisnike ovog projekta.

Projekt „Novim vještinama za bolju zajednicu“ financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda-Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga – „Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza II“. Odobrena novčana sredstva obuhvaćaju 18 mjeseci provedbe projekta. VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.857.150,00 HRK. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Partneri na projektu su HZZ, Centar za socijalnu skrb Petrinja i Grad Petrinja. UGOVORNO TIJELO: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (PT 1) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (PT 2) VRIJEME PROVEDBE: 18.6.2020. – 18.12.2021.

najčitanije