Korištenje zimske opreme na vozilima obvezno od 15. studenog do 15. travnja

imp

Policija

Od 15. studenoga automobili na cesti moraju imati 4 zimske gume ili 4 ljetne, ali s utorom većim od 4 milimetra i spremnim lancima za pogonske kotače. I to će vrijediti do 15. travnja sljedeće godine.

 

Zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj. Zimski uvjeti počinju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

 

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a budući da posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost.

 

U zimske dionice javnih cesta ulazi gotovo 840 km autocesta i gotovo 1900 km državnih i županijskih cesta.

 

Kao i svake godine u zimskom periodu privremeno se zatvaraju odmorišta na manje frekventnim dionicama autocesta i to do 30.04.

 

Za vozače osobnih automobila je propisana kazna od 1.000 kn ako sudjeluju u prometu na dionicama gdje su zimski uvjeti nastali ili na tzv. zimskoj dionici, a ne posjeduju zimsku opremu ili nisu očistili vozilo od snijega ili leda.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

Više informacija o zimskim uvjetima na cestama te savjete vozačima možete pronaći ovdje.

najčitanije