Konstituirana Županijska skupština – predsjednik je HDZ-ov Mijo Šepak

nn

251020211635198591.jpeg

Konstituirana je Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije, a za predsjednika je izabran HDZ-ov vijećnik Mijo Šepak.

Novi saziv Županijske skupštine ima 37 vijećnika, a nakon polaganja prisege, izabrani su članovi Mandatne komisije, članovi Odbora za izbor i imenovanja te predsjednik i potpredsjednici Skupštine. Podsjetimo, 21 mandat u Županijskoj skupštini dobila je koalicija predvođena HDZ-om, 9 mandata pripalo je koalicijskoj listi predvođenoj SDP-om, 5 mandata je dobio Domovinski pokret i 2 mjesta Most.

Predsjednik i članovi Odbora za izbor i imenovanja izabrani su jednoglasnom odlukom vijećnika s 35 glasova ZA. Na te su funkcije izabrani predsjednik Tomislav Kralj (HDZ), te članovi Marin Čačić (HDZ), Mario Markić (Hrvatska konzervativna stranka Sisak), Anita Sinjeri Ibrišević (HSS) i Sanja Štingl Vlašić (HDZ).

Mijo Šepak izabran je za predsjednika Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, uz 27 glasova ZA (HDZ-ova lista, Domovinski pokret, Most), 7 protiv (SDP-ova lista) i 1 suzdržan glas (SDP-ova lista).

„Ne moram vas podsjećati na okolnosti u kojima će raditi ova Županijska skupština – ako uzmemo u obzir ne samo nepogodu koju imamo s pandemijom Covida 19, koja utječe i na gospodarstvo i na punjenje proračuna, nego i činjenicu da mi imamo uz to i posljedice strašnog potresa koji je pogodio našu županiju, trebat ćemo svi zajedno puno energije, truda i volje da bi odluke koje ćemo morati donositi u ovoj Županijskoj skupštini bile na korist svih naših građana. Ne moramo svi isto promišljati, ne moramo se ideološki u svemu složiti, no pozivam vas da nađemo minimum konsenzusa kako bismo mogli uspješno donositi odluke koje će se ovdje donositi, a koje će sigurno biti teške. Isto tako, razvijajmo političku kulturu uvažavanja jedni drugih, budimo konstruktivni pa ako treba i kritični, no uvijek čuvajmo dignitet ove institucije. Napravimo u ovom mandatu iskorak, uključimo se svi u rad odbora, što do sada nije bila praksa, i nadam se da će se i tu naći riješenje i konsenzus“, rekao je predsjednik Županijske skupštine Mijo Šepak.

20210621_103329 20210621_112438

Iako je uobičajeno da jedan potpredsjednik bude iz redova oporbe, to se nije dogodilo, te su izabrani potpredsjednici Davor Kljakić (HSLS) i Anto Žilić (HSP), obojica s HDZ-ove koalicijske liste, a izabrani su s 26 glasova ZA, 8 protiv i jedan suzdržan glas. Razlog ovome je činjenica da se oporbeni vijećnici nisu uspjeli dogovoriti oko svog kandidata. Tako je Igor Školneković s koalicijske liste predvođene SDP-om dobio 6 glasova za prijedlog za potpredsjednika Županijske skupštine, Luca Gašpar Šako (Most) je dobila 2 glasa, a Damir Markuš iz Domovinskog pokreta 5. Kako niti jedan prijedlog nije dobio većinu, Odbor za izbor i imenovanja predložio je Antu Žilića za drugog potpredsjednika, te je isti na kraju i izabran.

Inače, zbog nespojivosti dužnosti s funkcijom vijećnika, umjesto župana Ivana Celjaka, u Skupštinu je izabran Domagoj Kelović (HDZ), a umjesto zamjenika župana Mihaela Jurića – Višnja Jerman (HDZ), dok će zbog privatnih razloga Andreju Čuturić iz Domovinskog pokreta u Skupštini mijenjati Vlatko Sedlaček, a Vesnu Brebrić (Domovinski pokret) Katarina Kihalić.

20210621_112746

„Rad u Županijskoj skupštini je velika čast, a ujedno i odgovornost, jer moramo raditi u interesu svih naših sugrađana. Ja sam siguran da će vaša međusobna suradnja biti kvalitetna i konstruktivna i da ćemo svi zajedno raditi u interesu svih stanovnika Sisačko-moslavačke županije. Vrata izvršne vlasti župana, zamjenika župana i zamjenice župana bit će vam otvorena i siguran sam da ćemo kao većina u predstavničkom tijelu, pa i kao izvršna vlast, prihvaćati sve konstruktivne i kvalitetne prijedloge oporbe, naravno u okviru zakona i financijskih mogućnosti“, naglasio je župan Ivan Celjak.

najčitanije