Komemoracije za civile stradale u Baćinu

imp

Baćin 5

Kod masovne grobnice u pounjskome mjestu Baćinu, najveće nakon Ovčare, u subotu, 21.listopada, održana je komemoracija povodom 32. godišnjice ubojstva 56 civila, uglavnom starijih i nemoćnih osoba.

 

Riječ je o Hrvatima iz Baćina, Cerovljana i Hrvatske Dubice, koji su htjeli ostati u svojim domovima. Tijela stradalih ekshumirana su 1997. godine. Za nekim stradalima još se traga, a devet osoba ekshumiranih iz masovne grobnice još nije identificirano.

 

Nitko nije završio u zatvoru jer je sedam počinitelja zločina nedostupno hrvatskim pravosudnim vlastima.
Ove su godine, trideset dvije godine nakon strašnog zločina, počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće odala brojna izaslanstva.

 

Župan Ivan Celjak je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovao u obilježavanju 32. godišnjice stradanja civila Pounja. Izaslanik Predsjednika RH bio je brigadir Robert Suntešić, a izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović.
U ime Sisačko-moslavačke županije počast žrtvama odali su predsjednika Županijske skupštine Mato Fofić i zamjenik župana Mihael Jurić.
Počast je žrtvama zločina odao i međimurski župan Matija Posavec.

 

Ova tužna obljetnica, sjećanje na žrtve bezumlja i pokušaja zatiranja hrvatskog naroda u Pounju, okupila je uz stanovnike Baćina, djecu OŠ „Ivo Kozarčanin“ Hrvatska Dubica, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnike policije i jedinica lokalne samouprave.
Temelj naše domovine je Domovinski rat. Hrvatski branitelji su u taj temelj ugradili sebe za vječnost, a najčvršći dio tog temelja čine poginuli i ubijeni hrvatski branitelji i civili iz Domovinskog rata. Danas, 28 godina nakon završetka Domovinskog rata, stojimo ovdje u Baćinu, ponizni, s osobitim poštovanjem prema hrvatskim braniteljima i civilima.“ rekao je u Baćinu izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

 

Nakon odavanja počasti uslijedio je obilazak Spomen-sobe Domovinskog rata – Memorijalnog prostora u Baćinu.
Spomen soba Domovinskog rata – memorijalni prostor otvorena je u travnju 2017. godine, a posvećena je svim vojnim i civilnim žrtvama stradalima na području ove općine.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije