Julius nastavlja živjeti kroz klonove i slikovnicu

st

‘Žirkova priča’ nova je slikovnica nastala kao rezultat višegodišnjih aktivnosti provedenih u sklopu projekta ‘Žirkovi rujanski dani’, i to parku gdje je nekad živio stari hrast Julius. Julius je srušen usred nevremena 2014. godine, no njegov kraj je, srećom, na vrijeme prepoznat, pa su poduzete aktivnosti kako bi on imao potomstvo.
‘U Šumarskom institutu u Jastrebarskom postoji nekoliko stotina sadnica hrasta koji imaju Juliusov genom i koje planiramo dijeliti gradovima i općinama po cijeloj županiji. Također, Julius nastavlja živjeti i kroz radionice, čitaonice i pričaonice ispod hrasta u koje smo uključili djecu iz Dječjeg vrtića Sisak Stari, što nam je i dalo ideju za slikovnicu’, rekla je Dragica Vugić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije, dodajući kako su upravo radovi na tim radionicama iskorišteni za slikovnicu. Na taj način, kaže, hrast Julius nastavlja živjeti kroz slikovnicu i klonove, kako bi i najmlađi, koji ga nisu upoznali i vidjeli, doživjeli njegovu vrijednost, kao i vrijednost i značaj drveća općenito u našim životima.
Autorica Iva Dužić zadovoljna je što je slikovnica nakon niza godina i mnoštva radionica ugledala svjetlo dana.
‘Imala sam sreću da su me ovi ‘čuvari prirode’, kako ih ja volim zvati, uključili u cijelu priču. Prije nekoliko godina se rodila ideja o slikovnici koja bi najmlađima približila priču hrasta Juliusa. Međutim, moja priča je već bila gotova kad je oluja srušila deblo Juliusa, pa je na kraju ipak došlo do nekih korekcija.’
U parku gdje se nekad nalazio Julius, posađen je jedan od njegovih klonova, koji će, vjerujemo, doživjeti barem godine svog pretka.

najčitanije