Josić: 'Želim pomoći lokalnim zajednicama'

st

Većina gradova i općina u županiji imaju slične probleme, zaključila je saborska zastupnica Željka Josić, na čiju inicijativu je održan sastanak sa županom, gradonačelnicima i načelnicima općina na kojemu su izneseni problemi lokalnih zajednica.

‘Svi imamo problem s vodovodim, komunalnom infrastrukturom, cestama, rentama. Spomenute se rudne rente, eksploatacija plina i nafte pri čemu nitko nije zadovoljan postotkom kojeg dobivaju njihove općine’, rekla je Josić, dodajući kako se najnaglašeniji problemi odnose se upravo na stare i neadekvatne vodovode. Na sastanku je bilo riječi i o stambenom zbrinjavanju, problemima državne imovine, koja je pogotovo neriješena na području Banovine te odlasku mladog, radno sposobnog stanovništva iz županije. Sve su to, kaže Josić, problemi na kojima treba raditi.

‘Želim pomoći lokalnim zajednicama koliko god mogu. Nadam se da će ovakvi sastanci zaživjeti i da ćemo kroz moj mandat moći vidjeti koliko smo napravili za županiju i koliko je problema riješeno.’

Svi sudionici sastanka složili su se kako je vrlo važno da se poveća korist stanovništva od prirodnih resursa ovog područja, kao što su plin, nafta, drvo i kamen. Veliki je problem, rekao je župan Ivo Žinić, i centralizacija.

‘Ravnomjerni razvoj svih područja županije je važan. Ne možemo se zadovoljiti politikom centralizacije, život mora biti i u Sisku, i u Kutinu, ali i u Moslavini i Pounju’, rekao je Žinić te dodao kako sredstva, koja su sad precentralizirana, moraju nadoknaditi kroz fond za izravnavanje nedostatnih sredstava u proračunima, a kako bi se poboljšalo ono najvažnije, prometna i komunalna infrastruktura.

‘Želimo dovesti investitore u županiju. Želimo da Sabor i Vlada rade na tome da ovdje usmjere određene investicije da se osiguraju radna mjesta kako bi se poboljšala demografska slika ovog područja’, zaključio je Žinić.

najčitanije