Još jedno europsko partnerstvo Udruge IKS

imp

Udruga IKS ostvarila je još jedno europsko partnerstvo kojim nastavljamo svoje djelovanje u području rada s mladima i u Erasmus+ programu.

Rumunjska Nacionalna agencija odobrila je projekt Active YOUth for Europe čiji su nositelji naši partneri Satu Mare County Intercommunity Development Association. Projekt je vrijedan 10.410 eura i financiran od strane Europske unije kroz program Erasmus+.

Glavni cilj projekta je unaprijediti razinu sposobnosti i vještina mladih u području sudjelovanja mladih u javnom životu, kao i promicati sudjelovanje u demokratskom životu Europe. Glavna aktivnost projekta sastoji se u razmjeni iskustava između partnerskih organizacija u trajanju od 8 dana u Satu Mare s ciljem pružanja mladima primjere dobre prakse. Program uključuje formalne i neformalne edukacijske sesije, posjete javnim tijelima i nevladinim organizacijama u Satu Mare, nakon čega slijede rasprave, praksa kroz igranje uloga različitih dionika u zajednicama i evaluacijeske sesije.

Projekt se provodi u razdoblju od 01.06.2016 do 31.11.2016, dok će se sama razmjena mladih održati od 04.09. do 11.09.2016.. Svi partneri u okviru ovog projekta su: Evropské centrum mládeže Břeclav/European Youth Centre Břeclav z.s. (Břeclav- Češka), Association for promotion of IT, Culture and Coexistence (IKS) (Petrinja-Hrvatska), Kek Egyesulet for cultural life (Nyiregyhaza-Mađarska), Bulgarian Youth Community (Varna-Bugarska) i Express Yourself (Salaspils-Latvija).

Udruga IKS će imati priliku predstaviti svoj rad s mladima, rad u zajednici općenito uključenost mladih u politiku i život zajednice, no i rad lokalne uprave i Savjeta mladih Petrinja. Da bi kvalitetno ispunili obveze projekta i realno prikazali problematiku odnosa mladih i gradskih vlasti i uprave, kroz sljedećih mjesec dana ćemo pokušati prikupiti što više podataka i informacija od naše lokalne samouprave.

Kroz ovaj projekt 5 mladih ljudi iz Petrinje i Siska će dobiti priliku da otputuje u Rumunjsku i sa svojim kolegama iz drugih zemalja stekne nove vještine i znanja za što lakše sudjelovanje u životu svoje zajednice. Udruga IKS je ove godine neumorno radila kako bi što većem broju mladih omogućili da besplatno ostvare mobilnost u svrhu učenja. Ostvarili smo 5 partnerstva kroz Erasmus+ program i omogućili da 17 mladih iz Petrinje i okolice putuju i steknu nove znanja i kompetencije.

Satu Mare County Intercommunity Development Association je organizacija koja ima funkciju razvojne agencije u rumunjskoj županiji koja se zove Satu Mare, te je smještena u glavnom gradu županije istovjetnog imena – Satu Mare. Kao i naš Grad i ostali dionici iz zajednice, organizacija i Satu Mare su uključeni u URBACT program kojem je cilj poticanje održivog integriranog urbanog razvoja u gradovima diljem Europe.

najčitanije