Jednokratna naknada i mobilni timovi za krizne intervencije

mradenovic

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je u suradnji s UNICEF-om, ustanovama socijalne skrbi, Hrvatskom komorom socijalnih radnika, Hrvatskom psihološkom komorom i Udrugom socijalnih radnika, od 31. prosinca 2020. organiziralo mobilne timove za krizne intervencije radi procjene potreba smještenih osoba i podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na jednokratnu naknadu.

Ujedno obavještavamo sve osobe i obitelji stradale u potresu da se zahtjevi za ostvarivanje prava na jednokratnu naknadu mogu podnijeti od 31. prosinca u:

  • centrima za socijalnu skrb (CZSS Petrinja, CZSS Sisak, CZSS Glina, i dr.) ,
  • objektima gdje su smještene obitelji stradale u potresu dežurnim stručnim radnicima centara za socijalnu skrb.

Zahtjev treba sadržavati:

  • podatke o podnositelju zahtjeva članova kućanstva (ime i prezime, OIB, adresa stanovanja, kontakt broj)
  • podatke o pretrpljenoj materijalnoj šteti na imovini (opisati radi li se o stambenom ili gospodarskom objektu i kakva su oštećenja)
  • dostaviti dokaz o nastaloj šteti (npr. fotodokumentacija i dr.)
  • presliku tekućeg ili zaštićenog računa.

OBRAZAC – JEDNOKRATNA NAKNADA USLIJED ELEMENTARNE NEPOGODE – POTRESA

Ukupni iznos priznatih jednokratnih naknada u jednoj kalendarskoj godini iznosi do 2.500,00 kn za samca, odnosno do 3.500,00 kn za kućanstvo.

Ovdje možete provjeriti sva prava u sustavu socijalne skrbi.

Osim navedenog, od 4. siječnja 2021. godine mobilni timovi će obilaziti područja Petrinje i Gline radi procjene potreba obitelji koje ne žele napustiti svoje domove i borave bez osiguranog smještaja na svojim nekretninama te prema potrebi pružati psihosocijalnu podršku obiteljima u kriznim situacijama.

izvor: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

najčitanije