Jasenovac proslavio dan svoje Općine

imp

Jasenovac 3

Župan Ivan Celjak i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić sudjelovali su u programu obilježavanja Dana općine Jasenovac i 28. obljetnice Vojno redarstvene operacije Bljesak. Program je počeo odavanjem počasti svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja u parku u Jasenovcu, a nastavljen je svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Nikole biskupa.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jasenovac, koja je održana u Pučkom domu Jasenovac, župan Ivan Celjak osvrnuo se na današnji dan koji je, kako je rekao župan, izuzetno važan za Hrvatsku i Sisačko-moslavačku županiju.

„Danas obilježavamo VRO Bljesak, koja je uz akciju Oluja, najveličanstvenija akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu u kojima su nam naši hrvatski branitelji osigurali slobodu i neovisnost. I upravo zato su naši hrvatski branitelji najveći junaci naše povijesti, jer su ostvarili višestoljetni san svih Hrvatica i Hrvata“, rekao je župan Celjak u svome obraćanju.

Župan Celjak osvrnuo se na obnovu nakon potresa i istaknuo kako se u ovom trenutku u našoj županiji provode najveća ulaganja u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je izvrsnu suradnju s Općinom Jasenovac.

„Na području općine Jasenovac, Županija je provela energetsku obnovu OŠ Jasenovac, a svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola i ovoga će ljeta besplatno ljetovati u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Imamo izvrsnu suradnju s načelnicom i Općinom Jasenovac po pitanju zajedničkih ulaganja u cestovnu infrastrukturu, a s Hrvatskim vodama ulaže se više od 200 milijuna kuna u sustav obrane od poplava. U suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dogovorena je izgradnja 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije, a jedna od takvih zgrada s 19 stanova gradit će se i na području općine Jasenovac“, rekao je, među ostalim, župan Celjak.

Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković osvrnula se na proteklu godinu koja je, kako je rekla, bila ispunjena velikim izazovima. Naglasila je veliki značaj Programa društvene i gospodarske revitalizacije SMŽ kojeg je donijela Vlada RH.

„Programom revitalizacije otvaraju nam se brojne mogućnosti kandidiranja projekata za više europskih fondova. Započeli smo i ugovorili više programa u području komunalne, socijalne i društvene infrastrukture, a neki od njih su vezani uz otklanjanje šteta izazvanih potresom“, istaknula je načelnica Mačković.

 

Sudionici obilježavanja Dana općine Jasenovac obišli su i Spomen-sobu hrvatskih branitelja u Jasenovcu, mjesto sjećanja i odavanja počasti hrvatskim braniteljima čiji su životi ugrađeni u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

najčitanije