Jasenovac dobio najsuvremeniju halu za proivodnju brodica

nn

261020211635269470.jpeg

Najsuvremenija hala za laminiranje u kojoj će razvijati nove modele brodica primjenjujući najnovije tehnologije otvorena je u Poljoprivredno-industrijskoj zoni Jasenovac. Vlasnik ove hale je tvrtka Remia Plast iz Zagreba, investicija je ukupno vrijedna oko 10 milijuna kuna, projekt je sufinanciran od strane Europske unije i to iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 4,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, 3,5 milijuna kuna Hrvatske banke za obnovu i razvitak, dok su ostatak vlastita sredstva.

Direktor tvrke Goran Rešić opisao je ovaj novi pogon: “Pokušali smo implementirati najmodernije tehnologije koje se sad mogu naći na svjetskom tržištu po pitanju proizvodnje i prerade poliestera. Osim klasičnog laminiranja, ovdje uvodimo i vakuum infuziju, a cijeli ovaj objekt je napravljen po najvišim europskim standardima po pitanjima zaštite okoliša, zaštite na radu i energetske učinkovitosti, tako da je na određeni način ovaj naš objekt potpuno energetski neovisan.
Da je riječ o doista vrhunsko opremljenoj hali govori i podatak da prvi kontingent brodova napravljen u hali već ide za Norvešku, na jedno od najzahtjevnijih tržišta svijeta. Kada je riječ o kapacitetu, on će ovisiti o složenosti i veličini brodova, a budući da je u planu proizvodnja brodova od pet do 12 metara dužine, očekuje se proizvodnja oko 70-ak takvih brodova godišnje, dodao je Rešić.

Novootvorena hala bit će dakako i prilika za zapošljavanje i to 50-ak ljudi, što posebno raduje načelnicu općine Jasenovac Mariju Mačković koja u priči oko Poljoprivredno-industrijske zone sudjeluje već 10-ak godina i koja ističe kako je ovo već četvrti poslovni subjekt na toj zoni.

Otvorenju je prisustvovao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako se ovakve investicije uklapaju u smjernice razvoja gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i turizma Sisačko-moslavačke županije.
“Volio bih da ovakvi primjeri slijede i na drugim područjima i da na ovu poduzetničku zonu dođu poduzetnici, da se otvaraju hale i zapošljavaju naši ljude jer onda zasigurno imamo i svjetlu budućnost. Ova zona je vrlo kvalitetna i vjerujem da će i ovaj primjer privući ostale poduzetnike da krenu sa ulaganjem”, naglasio je Žinić.

Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta istaknuo je prilikom otvorenja kako Ministarstvo “strukturirano i naporno radi da skraćenjem koraka koji su bili u prošlosti na nekih 6 nivoa napravimo na neka 3 nivoa, tako da ove greenfield investicije za kojima hrvatsko gospodarstvo vapi moraju biti češće. Intencija i strategija Ministarstva je da kroz olakšanu proceduru i veća sredstva koja ćemo omogućiti našim obrtnicima i poduzetnicima kroz bezpovratna sredstva Europske unije potaknemo ulaganje u ovakve green field i brown field investicije koje će imati za poučak domino efekt rasta bruto društvenog proračuna i rasta proračuna lokalne samouprave”, zaključio je ministar.

najčitanije