Jačanje organizacija civilnog društva uz projekt U(Z)DRUGE

imp

Razvijeno civilno društvo jedna od pretpostavki i mjerila demokracije i stabilnosti političkoga sustava, a suradnja javne vlasti s građanima i civilnim društvom u stvaranju, provedbi i praćenju javnih politika jedno od temeljnih obilježja države koja služi svojim građanima.
Bez udruga i građanskih inicijativa koje su najvažniji entiteti civilnog društva, nemoguće je imati kvalitetnu demokraciju.

 

Kako bi radile na svom osnaživanju te razvoju civilnog društva u Hrvatskoj koji osigurava ujednačen regionalni društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj Hrvatske udruge PET PLUS, Centar za poduku i savjetovanje Lumos, Udruga za suzbijanje zlouporabe droge NADA i Agencija lokalne demokracije Sisak odlučili su zajedničkim snagama organizirati te provesti projektom U(Z)DRUGE.

 

Cilj je projektnim aktivnostima unaprijediti kapacitete organizacija civilnog društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama. Pa tako projekt U(z)druge besplatnim edukacijama za udruge i organizacije civilnog društva osigurava razvoj. Jedna u nizu radionica održana je i u Sisku

 

Kako teče projekt, odnosno radionice, ispričala nam je Paula Raužan predsjednica ALD-a Sisak.
„U okviru ovoga projekta kroz blok edukacija htjeli smo dati uvid samim udrugama što im treba u vidu ljudi kako bi svoje aktivnosti proveli što kvalitetnije u smislu prema onima kojima ciljaju. Svaka organizacija ima različite ciljane skupine, odnosno one zbog kojih postoje. Kroz edukacije smo imali cijeni niz povezanih priča: jedna od bloka edukacija je bila o upravljanju volonterima, upravljanju u kriznim situacijama kao i kako uključiti što više građana u rad udruga.“, rekla je Paula Rauža.

 

Volonterstvo je jedan od kamena temeljaca civilnoga društva, jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude.

Iako volonterski rad nije plaćen nikakvim materijalnim dobrom, zadovoljstvo koje se dobije kada osoba kojoj je pružena pomoć zahvalno uzvrati osmijeh, zagrljaj ili toplu riječ, neprocjenjivo je. Osim što svojim radom volonteri pomažu drugima, oni istovremeno i rade na sebi produbljujući empatiju i učvršćujući vlastito samopouzdanje.

 

Njihovo prisustvo u svakoj udruzi ne jako važno, istaknula je Andreja Radinger iz Udruge PET PLUS: „Za svaku udrugu su volonteri jako bitni, s obzirom da većina udruga djeluje na volonterskoj bazi bez volontera jednostavno ne možeš organizirati neke akcije.“, rekla je Radinger dodajući da su radionice ovakvog tipa jako bitne za razvoj civilnog društva jer tim sačinjen od udruga s bogatim iskustvom u različitim područjima djelovanja i korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda transferira svoja znanja i vještine na manje iskusne udruge, koje će kroz projektne aktivnosti postati organiziranije i učinkovitije u odgovaranju na potrebe krajnjih korisnika.

 

Projekt U(Z)DRUGE je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice. Vrijednost projekta je 481.149,85 kuna.

najčitanije