"Ja sam......"

imp

261020211635280199.jpeg

Peti svibnja obilježava se kao Nacionalni dan osoba s cerebralno paralizom, bolesti koja se smatra najčešćim uzrokom teške fizičke ometenosti. U svijetu boluje oko 15 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj ih je 13 i pol tisuća. Od tog broja 2000 je djece.

Naša županija ima oko 19 tisuća osoba s invaliditetom, rekla nam je to Aleksandra Milković, Tajnica Udruge osobe s invaliditetom Sisačko moslavačke županije – “Njih desetak tisuća je u dobi od 20 do 65 godina, dobi kada su radno sposobni. Poražavajući je podatak da je prošle godina na nivou županije bilo tek 68 osoba s invaliditetom koji su stekli radni odnos.”

Povodom Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom večeras će se u Velikoj dvorani POU Hrvatski Dom Petrinja održati predstava pod nazivom “Ja sam….”.

Predstava je rezultat trotjedne suradnje umjetnika kazališta Arena Stage iz Washingtona i jedanaestero mladih Hrvata koji žive s inaliditetom. Predstava je o njihovim životima, ispričana njihovim riječima – o izazovima s kojima se susreću kao osobe s poteškoćama u razvoju, načinima kojima nadilaze svakodnevne prepreke, njihovim postignućima i razočaranjima.

“Ovom predstavom koja traje 15 minuta ti se mladi ljudi nadaju potaknuti na razmišljanje o predrasudama koje možda imate o ljudima s invaliditetom te vam žele pokazati koliko su sposobni i posebni.” – ističe Milković.

Predstava “Ja sam…” počinje večeras u 18 sati u Hrvatskom domu u Petrinji.

najčitanije