Inkluzivna farma – epicentar prihvaćanja, prijateljstva, inkluzije i socijalne uključenosti

imp

Inkluzivna Farma 3

Zahvaljujući financijskim potporama iz Proračuna Grada Petrinje te donaciji iz ureda župana Sisačko-moslavačke županije aktivnosti na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici nisu prestale niti nakon završetka provedbe EU projekta u mjesecu lipnju.

 

Utorkom i četvrtkom, uz organizirani prijevoz, mlade osobe s invaliditetom iz Petrinje i Siska, kao i okolnih naselja, provode tri sata aktivnosti i zajedničkog druženja kroz radionice vrtlarstva, domaćinstva, obrade i prerade uzgojenih namirnica i samoniklog bilja. Ovim aktivnostima na farmi dodane su i druge kao što su sportsko-rekreativne aktivnosti, igranje društvenih igara te izrada korisnih uporabnih i ukrasnih predmeta na kreativnim radionicama.

Pod stručnim vodstvom zaposlenika i volontera 15-ak mladih osoba s invaliditetom tako su dodatna ispomoć našim mladim članovima Ivanu i Gabrijeli koje je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zaposlila na šest mjeseci zahvaljujući potpori Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kroz mjere javnog rada. Svi zajedno stječu neophodne vještine za budući što samostalniji i neovisniji život, a srijedom su im se na farmi, od mjeseca srpnja, pridružili i korisnici usluge organiziranog stanovanja Udruge za inkluziju koji žive na području Siska.

 

Ove aktivnosti svojevrsni su uvod u njihov svakodnevni život na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici kroz uslugu poludnevnog boravka u trajanju 4 sata, a zatim i kroz oblik organiziranog stanovanja na farmi kada se više njihovi roditelji ne budu mogli brinuti za njih.

 

Podsjećamo kako je Udruga sredinom veljače dobila prva u našoj županiji Ugovor za pružanje socijalnih usluga u mreži koje financira nadležno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za 207 mjesečnih usluga rane razvojne i psihosocijalne podrške te su u fazi ishođenja minimalnih tehničkih uvjeta i licenciranje usluge poludnevnog boravka upravo na Inkluzivnoj farmi kojeg će također financirati nadležno Ministarstvo.

Foto: UOSI SMŽ

najčitanije