Inicijativa Petrinjsko proljeće na sastanku u Uredu predsjednika

imp

Predstavnici Inicijative građana Petrinjsko proljeće bili su na sastanku u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, gdje ih je primio Velibor Mačkić, posebni savjetnik za ekonomiju.

Inicijativa građana Petrinjsko proljeće ponovno je naglasila važnost zahtjeva predstavljenih u Otvorenom pismu koje je poslano javnosti točno mjesec dana uoči ovog sastanka.
Ti zahtjevi odnose se na: (1) garantiranje sigurnosti građana uklanjanjem građevina kojima je narušena statika te kreiranjem sigurnosnih koridora i (2) uspostavljanje jasne, direktne i razumljive komunikacije institucija nadležnih za obnovu grada prema građanima.
Ova komunikacija obuhvatila bi informiranje o pravima građana, načinima ostvarivanja tih prava, transparentno prikazivanje donacija, ali i adekvatnu komunikaciju i suradnju sa svim drugim relevantnim institucijama i organizacijama.

„Komunikacijski kanali koji su u ovom trenutku od prioritetne važnosti su na relacijama između Grada Petrinje i građana te između Grada Petrinje i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Razgovaralo se i o činjenici da je Županija jedini dionik koji se nije odazvao niti jednom pozivu za suradnju upućenom od strane IG Petrinjsko proljeće.
Ured predsjednika prepoznaje važnost kvalitetne komunikacije – kako tijekom krizne situacije koja još uvijek traje zahvaljujući daljnjim podrhtavanjima tla, tako i dugoročno kroz sve etape revitalizacije područja.

Inicijativa građana Petrinjsko proljeće poseban je fokus tijekom sastanka stavila na gospodarski oporavak i razvoj Petrinje. Upozoravaju na važnost omogućavanja preduvjeta za izgradnju poduzetničke klime u gradu i širem području, kroz primjerice – posebne porezne olakšice, niže stope prireza i slično.
Osim toga, naglašavaju potrebu za osiguravanjem drugih preduvjeta za kvalitetan život, posebice mladih ljudi i obitelji, koji nude perspektivu za daljnji razvoj grada – ovdje su predlagane mjere poput sufinanciranja vrtića i slično.

Ured predsjednika u tom je smislu izvijestio predstavnike Petrinjskog proljeća da su upravo u procesu izrade dvadesetogodišnjeg plana razvoja za područje pogođeno potresima u razdoblju od 28.12.2020. Slažu se u pogledu važnosti dugoročne strategije ulaganja i revitalizacije ovog područja.
Posebna je želja Ureda predsjednika da konačan plan revitalizacije bude rezultat participativnog procesa s građanima Petrinje te s lokalnim dionicima, zbog čega su spremni podržavati daljnje unapređenje kanala komunikacije, ali i aktivno sudjelovati u budućim komunikacijskim procesima, primjerice – na sljedećoj javnoj tribini koju prepoznaju kao izuzetan oblik komunikacije.
Posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić zaključuje sastanak riječima kako je pitanje sanacije štete od potresa i revitalizacije ovog područja “trenutno najvažnija stvar u državi”.“, stoji u priopćenju IG Petrinjsko proljeće.

najčitanije