Infektolozi poručuju: „Ne treba stvarati nepotrebnu paniku“

mradenovic

U Hrvatskoj potvrđena prva oboljenja od novog koronavirusa. Uzorci koji su sa sisačkog područja nedavno bili poslani na analizu su negativni i razloga za paniku nema, kaže nam voditeljica Odjela za infektologiju sisačke bolnice dr. Tonka Jozić Novinc: „Situacija za sada nije zabrinjavajuća, ali moramo imati mjere opreza. Imali smo dvije grupe-jednu koja je išla u Padovu, druga u Veneciju.

Svi putnici koji su boravili u Italiji, a nemaju zdravstvenih tegoba su pod zdravstvenim nadzorom 14 dana. Za sada su u izolaciji kod kuće, s tim da su u svakodnevnom kontaktu s nadležnim epidemiologom.

Za zbrinjavanje mogućih pacijenata zaraženih koronavirusom, odnosno za njihovo sigurno stavljanje u izolaciju, što je ujedno i osnovni način sprječavanja epidemije, sisačka bolnica je spremna.

„Važno je napomenuti da se ne stvara nepotrebna panika. To možemo postići tako da građanstvo preuzme odgovornost u narednom periodu. Nemojte ulaziti u zadimljene kafiće, velike prostore, krećite se na svježem zraku. Italija nam je blizu i ne možemo se praviti da smo daleko. Medicinsko osoblje u svakodnevnom je kontaktu s krovnim institucijama, spremni smo.  Ako ste bili u talijanskim regijama u kojima vlada virus, javite se epidemiologu ili u bolnicu, međutim, telefonski na 044 553 101, nemojte bez najave dolaziti u zgradu…“, dodaje Jozić-Novinc.

Situaciju pratimo i dalje.

najčitanije