INA i PPD novi vlasnici a Davor Žmegač novi direktor Petrokemije

imp

261020211635239958.jpeg

Petrokemija je uspješno provela dokapitalizaciju i prije isteka roka ulagatelji su upisali i uplatili 45 milijuna novih dionica, čime je kompanija prikupila 450 milijuna kuna. Ta sredstva uplatili su Ina, PPD, Janaf, Plinacro i fond NEK.
Plinacro je uplatio 30 milijuna kuna, fond NEK (Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško) 70 milijuna kuna. Zajedno s Inom i PPD-om i njihovih 300 milijuna kuna te Janafom, koji je dao 50 milijuna kuna, kutinska tvornica mineralnih gnojiva uspjela je na kraju prikupiti potrebna sredstva.
Stoga, dolazi i do promjene vlasničke strukture te su iz tvrtke su izvijestili i o promjenama u Nadzornom odboru i Upravi, koju više neće voditi Đuro Popijač već dosadašnji član Uprave i nekadašnji gradonačelnik Kutine u dva mandata Davor Žmegač.
„‘Mi smo uvjereni da ova promjena u smislu vlasničke strukture, ali i sredstva koja su došla, i poslovni plan koji je postavljen pred novi menadžment je takav da ima za cilj dugoročnu održivost kompanije i ono ključno da Petrokemija d.d. u potpuno tržišnim uvjetima na konkurentnom tržištu bude konkurentan igrač i da se tržišno ponaša“, rekao je Žmegač.
Na ovaj način izbjegnut je stečaj Petrokemije, a takvu su odluku jednoglasno podržali predstavnici dvaju najvećih dioničara u Nadzornom odboru Ine, naglasili su iz Ine i PPD-a.

najčitanije