Identificirano šest osoba nestalih u Domovinskom ratu, dvije s područja županije

imp

Identifikacija Poginuli Domovinski Rat 2

Ministarstvo hrvatskih branitelja je ovaj tjedan na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu organiziralo dvije završne identifikacije posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu čime su završno identificirani posmrtni ostaci šest osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

 

U ponedjeljak su identificirani posmrtni ostaci tri osobe pronađene i ekshumirane na području Ličko-senjske i Zadarske županije, dok su u petak, 23.veljače, identificirani posmrtni ostaci dvije osobe pronađene i ekshumirane na području Sisačko-moslavačke županije te posmrtni ostaci jedne osobe koji su preuzeti s područja Bosne i Hercegovine.

 

Identifikaciji u petak nazočili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri i prof. dr. sc. Milovan Kubat sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

 

Izražavajući sućut obiteljima identificiranih osoba ministar Medved je istaknuo punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbina osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata.

Ovaj tjedan identificirali smo šest osoba nestalih u Domovinskom ratu čime su njihove obitelji, nakon više od tri desetljeća, pronašle svoj mir i imat će mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima, što zaslužuju sve obitelji i svi naši nestali. Zato nećemo posustati u našim naporima u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu – to je naš prioritet i naša dužnost.“, rekao je ministar Medved. Naglasio je ustrajnost i predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u traganju za nestalima i pohvalio međuresornu suradnju nadležnih tijela i službi, kao i suradnju s obiteljima i udrugama koje ih okupljaju.

 

I ovom prigodom, ministar je uputio apel svima koji imaju informacije i mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima kako bi pridonijeli rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja koje je posljedica velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

 

Identifikacija Poginuli Domovinski Rat 1

 

Hrvatska traga za još 1.797 nestalih u Domovinskom ratu

 

Od 2016. godine proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu intenzivirao se i ojačao u svim segmentima, posebno u pogledu institucionalnog i sustavnog pristupa te osnažene međuresorne suradnje, kao i kroz partnerstvo s udrugama koje okupljaju obitelji nestalih osoba.

 

Prvi put od hrvatske samostalnosti, 2019. godine, u partnerstvu i suradnji s braniteljskim i stradalničkim udrugama koje okupljaju obitelji nestalih je donesen Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu kojim se Republika Hrvatska obvezuje tražiti nestale i kada oni nemaju živućih srodnika, sve dok se ne pronađe i posljednja osoba s popisa nestalih. Ovaj Zakon predviđa nagradu za one čije informacije dovedu do rješavanja sudbine nestalih osoba, ali i prekršajne odredbe za one koji znaju i skrivaju te informacije.

 

 

U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900.000 metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te su identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili.

Tri masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području, kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, te Šarviz Dola (2023.) iz koje su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 11 osoba.

 

Na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli i drugim lokacijama, a sustavne pretrage terena provode se i na ostalim područjima hrvatskog Podunavlja, Banovine, zapadne Slavonije te na drugim ranije okupiranim područjima Republike Hrvatske.

 

Nakon identifikacija provedenih ovoga tjedna, 19. veljače i 23. veljače, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1.797 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

 

 

Izvor i foto –  Ministarstvo hrvatskih branitelja

najčitanije