Identificirane dvije osobe s područja županije nestale 1991.

imp

251020211635198441.jpeg

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identificirani su posmrtni ostaci dvije osobe nasilno odvedene i nestale 1991. godine na području Sisačko-moslavačke županije. Posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani tijekom 2020. godine iz pojedinačnih grobnica na tom području.

„U jednom slučaju se radi o hrvatskom branitelju zarobljenom u akciji u srpnju 1991. na cesti Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica, kod mjesta Slabinja, a u drugom o civilnoj žrtvi Domovinskoga rata nestaloj u listopadu 1991. godine prilikom napada i privremene okupacije Novog Sela Glinskoga.“, stoji u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

Riječ je o Ivici Paunoviću iz Hrvatske Kostajnice koji se vodi kao nestali od 26. srpnja 1991. godine te civilu Josipu Škrinjariću iz Novog Sela Glinskog koji se vodi nestalim od 3. listopada 1991. godine.

Identifikaciji posmrtnih ostataka nazočio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnici Darko Nekić i Špiro Janović te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri.

Izražavajući sućut obiteljima identificiranih osoba, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istakao punu predanost Ministarstva u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, a osobito sudbine hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

„Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata, kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene Hrvatske države, obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske.“, rekao je Medved, te uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom ili drugim nadležnim tijelima kako bi pridonijeli rješavanju tog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Nakon ovih identifikacija Hrvatska i dalje traga za 1.858 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

najčitanije