I 20 godina nakon rata oružje je još uvijek u domovima građana

st

Foto: ilustracija

Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provodi od 2007. godine, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke je od 1.1. do 31.12.2017. godine rezultirala time da su građani dragovoljno predali veće količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.
Predano je 15 komada automatskog vatrenog oružja, 468 komada rasprskavajućeg vatrenog oružja (129 ručnih bombi, 39 mina, 300 komada ostalog rasprskavajućeg oružja) iz kategorije A. Što se tiče vatrenog oružja kategorije B, predano je 10 komada dugog i kratkog vatrenog oružja (jedno repetirajuće, dva poluautomatska, i sedam pištolja i revolvera), a u kategoriji C i D, koje obuhvaćaju plinsko i zračno, predan je jedan komad takvog oružja.
Policija je zaprimila 11.345 komada raznog streljiva, od čega 11.044 za dugo i 301 komad za kratko oružje. Uz to, predano je i 19,6 kg ekspolziva.

Građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje dužni su takvo oružje prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.
Također je važno naglasiti da građani ubojita sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu ili dogovoreno mjesto i preuzeti oružje.
Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.
Za sve dodatne informacije o ovoj kampanji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linijena broj 0800 88 92.

najčitanije