Humanitarnom akcijom do trkačkih kolica za osobe s invaliditetom

imp

Kupnja trkačkih kolica za osobe s invaliditetom – kruna je humanitarne akcije „Trčanje bez ograničenja“ koju je krajem rujna prošle godine na inicijativu građana okupljenih u Divlju sisačku trkačku ligu organizirala Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.
Tog je vikenda na Ciglarskoj grabi u tu svrhu pretrčano više od 2000 km, a cilj je bio kupnjom trkačkih kolica uključiti i osobe s invaliditetom u rekreativne sportske aktivnosti, poput rekreativnog trčanja i vožnje biciklom.
„Prvenstveno, ova kolica će masu roditelja možda pokrenuti da se malo više kreću. Kad imaju dijete s teškoćama u razvoju, roditelji su najčešće bazirani na kućnu terapiju, odvoze ih u školu i slično, pa zbog umora imaju jako malo motivacije za nekakvo kretanje. Na ovaj način, mi ćemo svim roditeljima čija su djeca članovi naše udruge pružiti mogućnost da svakodnevno, kad požele, uzmu kolica. Oni koji žele trčati će trčati. Oni koji ne žele trčati, mogu kolica priključiti na bicikl i biciklirati. Kao roditelj, rekla bih da će to nekako možda više značiti roditeljima, a dijete će se svakako veseliti nekakvoj brzoj kretnji“ – kaže Dijana Smajo predsjednica Udruge.

dav

Prikupljeno je nešto više od 31 tisuće kuna, a tim je sredstvima Udruga kupila kolica x-ROVER M sa zaštitom od kiše i x-ROVER L sa zaštitom od kiše i ciklo-setom. „Kupljena su jedna manja kolica za djecu koja su manja, odnosno za djecu s teškoćama u razvoju predškolske i školske dobi i jedna veća koja mogu koristiti i odrasle osobe s invaliditetom.“ – pojasnila je Aleksandra Milković izvršna direktorica Udruge dodajući da su kolica u vlasništvu Udruge, ali će ih posuđivati roditeljima na njihov zahtjev i prema njihovim potrebama. U Udruzi koja broji 270 članova, među kojima i 130 djece s teškoćama u razvoju, nadaju se da će interes za korištenje ovih kolica biti velik.
Nova kolica prvi je isprobao Andrej Pavleković uz podršku mame Maje Pavleković i Marka Rafaja iz Sisačke divlje trkačke lige. Kolica idu u upotrebu odmah, a omogućit će  Maji Pavleković koja je i počela trčati zahvaljujući humanitarnoj utrci „Wings for Life“ (do sada je sudjelovala dva puta) da ove godine na toj humanitarnoj utrci, koja će se u Zadru trčati 6.svibnja, sudjeluje sa svojim sinom Andrejem. Riječ je o utrci koja se istodobno održava diljem svijeta, a pokrenula ju je međunarodna neprofitna zaklada za istraživanja leđne moždine „Wings for Life“.

testvožnja
Humanitarna akcija „Trčanje bez ograničenja“ pridonijela je stvaranju pristupačnog i poticajnog okruženja u kojem osobe s invaliditetom žive jer njihova mobilnost, uz pristupačnost, predstavlja osnovni preduvjet za provođenje svih aktivnosti njihovog svakodnevnog življenja i uključivanja u život zajednice.

dav

najčitanije