Humanitarna ekološka akcija čišćenja rijeke Kupe

mradenovic

251020211635199355.jpeg

Humanitarna ekološka akciji čišćenja rijeke Kupe “Eko patrola – ronioci za Banovinu” organizirana je ovog vikenda na području Petrinje, a pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut poručio je tom priogodom kako potreba za pomoći nastradalima u potresu još uvijek postoji.

Ravnateljstvo civilne zaštite pomaže svima kad je potrebno i rado se odaziva na ovakve aktivnosti, rekao je Trut koji je sudjelovao u akciji.

Udruga ronilaca, pojasnio je, dio je sustava civilne zaštite kroz Državnu intervencijsku postrojbu civilne zaštite za spašavanje iz vode.

“Nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a je od prvog dana u koordinaciji s Udrugom ronilaca i udrugama branitelja te smo zajednički organizirali brojne aktivnosti u cilju pomoći nastradalom stanovništvu”, napomenuo je.

Ocijenio je kako je riječ o izuzetno važnoj akciji “koja pokazuje da ronioci, branitelji i civilna zaštita imaju jedno veliko srce”. Zahvalio je svima na sudjelovanju te naglasio kako “potreba za pomoći i dalje postoji”.

Ravnateljstvo civilne zaštite uključilo se u tu humanitarnu i ekološku akciju pružajući logističku pomoć kroz tehničke i ljudske resurse. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a postavili su kamp, osigurali smještaj za sve sudionike humanitarne akcije te sudjelovali i u samoj akciji ronjenja i čišćenja rijeke Kupe.

Akcija čišćenja rijeke Kupe pod nazivom “Eko patrola – ronioci za Banovinu” organizirana je u subotu i nedjelju s ciljem pružanja podrške nastradalima u razornom potresu koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Sisačko–moslavačku županiju. Akcija je nastavak prethodne velike humanitarne akcije “Ronioci za Banovinu”.

 

Komemoracija u spomen na žrtve potresa

U sklopu akcije, u nedjelju je na Gradskom kupalištu u Petrinji simbolično u 12 sati i 19 minuta, u vrijeme početka potresa, održana komemoracija te su u spomen na žrtve potresa u Kupu bačeni vijenci, dok su ronioci na površini rijeke izranjanjem oblikovali živo srce.

Organizator akcije je agencija Promocija ronjenja u suradnji s Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic i Zajednicom udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Grada Petrinje uz i potporu HEP-a.

Akcija prikupljanja pomoći traje i dalje, a provodi se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i odluka Stožera.

Izvor: HINA

najčitanije