Hrvatskoj 319 milijuna eura bespovratne pomoći za sanaciju šteta od potresa na Banovini

imp

Obnova

U petak, 29. listopada 2021. godine, Europska komisija objavila je informaciju o usvajanju odluke o dodjeli sredstava EUSF-a na temelju zahtjeva kojeg je Republika Hrvatska podnijela u svrhu naknade sredstava za sanaciju šteta nastalih u potresima iz prosinca 2020. godine, koji su najviše pogodili područje Banovine i šire okolice, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o Prijedlogu Odluke o dodjeli sredstava koja će biti upućena u daljnji postupak u Europski parlament i Vijeće EU-a. Odluka će biti izvršna, odnosno isplata preostalog dijela sredstava do ukupno odobrenog iznosa bit će moguća tek nakon okončanja postupka navedenih tijela EU-a.

Podsjećamo kako je Hrvatskoj u kolovozu ove godine uplaćen dio predujma u iznosu od 41.325.507,00 EUR a prema prijedlogu odluke Europske komisije, ukupni iznos iznosio bi 319.192.359,00 EUR.

Isto tako, Hrvatska je do sada već primila 683,7 milijuna eura bespovratne pomoći za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu, što ukupno čini više od milijardu eura bespovratne pomoći koliko će Republika Hrvatska primiti iz Fonda solidarnosti EU.

najčitanije