Hrvati s Kosova napokon u Dumačama

st

U Dumačama kod Petrinje još je 2014. godine završena izgradnja naselja u sklopu nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojeg provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, no ono je zbog problema s infrastrukturom dosad bilo prazno.
U petak 14. travnja uručeni su ključevi korisnicima, a dodjelom obiteljskih kuća u državnom vlasništvu, ukupno je stambeno zbrinuta 41 obitelj. Radi se o 196 Hrvata koji su uslijed ratnih događaja protjerani sa svojih ognjišta na Kosovu. Godine 1999. napuštaju svoja sela, Letnicu, Vranokole i Šašare te dolaze u Republiku Hrvatsku te pronalaze smještaj na području općine Voćin, Đulovac i u tada montažnom prognaničkom naselju Dumače, sagrađenom upravo na mjestu novoizgrađenih obiteljskih kuća.

Dugi niz godina, dok je trajala izgradnja kuća u Dumačama, prognanici su bili smješteni i u naselju u Maloj Gorici gdje su uvjeti s godinama postali neprimjereni.

U izgradnju naselja RH je utrošila gotovo 17,2 milijuna kuna, od toga 10,6 milijuna kuna utrošeno je za izgradnju 41 obiteljske kuće te 6,6 milijuna kuna za izgradnju objekata infrastrukture naselja. Kako je najavljeno, do kraja godine, novim zakonom o darivanju državne imovine kuće bi im trebale biti dane u trajno vlasništvo.

najčitanije