Horvat: Ukida se sudjelovanje građana od 20 posto u konstrukcijskoj obnovi

mradenovic

251020211635197029.jpeg

Na idućoj sjednici Vlade trebale bi biti donesene izmjene Zakona o obnovi. Stožer za ublažavanje posljedica potresa održao je u subotu sastanak u Petrinji te su još jednom naglasili kako izmjenama Zakona o obnovi žele ubrzati procese. ​Načelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Tomo Medved naglasio je kako je izmjena zakona rezultat stručne analize stanja na terenu.

“Sve ovo vrijeme pratili smo primjenu zakona i detektirali koja su to uska grla, koje su to pozicije, mjere i nadležnosti da bi smo ih mogli kroz izmjenu usuglasiti odnosno izmijeniti. Usmjereni ka tome da postignemo efekt ubrzanja procesa obnove”, rekao je Medved te dodao da je do sad  na potresom pogođenom području uklonjeno 378 objekata, od toga 252 obiteljske kuće na cijelom ovom području, a da je obnovljeno 617 obiteljskih kuća.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da će na sljedećoj sjednici Vlade biti donesene izmjene Zakona o obnovi. Naglasio je kako će time biti razriješeno i pitanje koje je najviše mučilo građane:

“I na prostoru Grada Zagreba i na prostoru Krapinske-zagorske županije anuliramo potrebu da nam građani plate 20 posto participacije u konstrukcijskoj obnovi svjesni činjenice da tamo gdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi i hipoteku je nemoguće upisati.”

Osim udjela o financiranju obnove, ministar najavio je što će još biti učinjeno kako bi se obnova ubrzala:

“Ovaj upravni postupak, koji ima svoje vremenske trigere i ograde, pretvaramo u jedan modificirani neupravni postupak, gdje ćemo jednostavnim i brzim generiranjem odluka dati zadatak, odnosno nalog Središnjem državnom uredu i Fondu, ovisno o njihovoj teritorijalnoj ingerenciji, da provedu obnovu.”

​Dodao je kako će nakon kontrole kvalitete obnove građani biti lišeni dugotrajne birokracije oko upisa građevine.

“Generirat ćemo rješenje kojim ćemo dati legitimitet upisa u katastar, odnosno za tu zgradu koja će biti predmet obnove pretvoriti ćemo je, jednostavnim rječnikom, iz nepostojeće u postojeću.”

​Načelnik Stožera Tomo Medved na pitanje o slučaju u kojem je za obnovu korištena stara i dotrajala cigla oštro je poručio:

“Svakim danom pratimo i nadziremo izvođače. Imamo i prve raskide ugovora s izvođačima. Šaljem poruku kao čelna osoba ovog Stožera svima onima koji misle da će moći raditi nekvalitetno da to ovdje neće proći.”

Sankcije za takve slučajeve objasnio je državni tajnik Gordan Hanžek:

“Svaka tvrtka koja će zbog nepristupanja poslu ili nekvalitetnog izvršenja posla, doći u situaciju do raskida ugovora neće više moći, dvije godine, po Zakonu o javnoj nabavi, participirat više ni na jednom poslu.”

najčitanije