Horvat: Sigurno će doći do izmjena Zakona o obnovi

mradenovic

251020211635197617.jpeg

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u četvrtak da će sigurno doći do izmjena Zakona o obnovi i podzakonskih akata, ocijenivši kako bi se time obnova potresom pogođenih područja mobilizirala daleko više i jače nego dosad.

“Teško je apostrofirati u ovom trenutku sve što će se mijenjati, ali već duže vrijeme naglašavam tri ključna problema koja ne daju da dinamika bude brža. Identifikacija mjesta prebivališta ili boravišta na sam dan potresa, veliki broj nepostojećih objekata koji su oštećeni i ono što je rak rana, ali ne samo Zagreba nego i drugih dijelova Hrvatske – nerazriješeni imovinsko-pravni odnosi”, rekao je Horvat novinarima.

Naglasio je da se to odnosi na sva područja pogođena potresom, bez obzira bilo to u Gradu Zagrebu ili zagrebačkoj okolici, Sisačko-moslavačkoj županiji – Sisku, Petrinji, Glini ili dijelu Karlovačke i Zagrebačke županije.

Postoji više različitih koncepata zakonskih izmjena o kojima se trenutno raspravlja sa stručnjacima. “Ne bih htio ponuditi novi ili modificirani koncept kojim bismo zadirali u različita prava koja su definirana drugim zakonima”, kaže Horvat.

“Moramo odlučiti radimo li Zakon o obnovi kao piramidu, lex specialis koji će biti zakon iznad svih drugih zakona, ili ćemo inicirati promjene nekih drugih zakona, kao što su zakoni o vlasništvu, civilnoj zaštiti i zaštiti kulturnih dobara i drugo”, poručio je Horvat.

Odbacio je tvrdnje da je postojeći zakon ”neživotan” iako ima određenih problema u njegovoj provedbi. “Ne možete paralelno raditi na tri koraka. Ne možete istovremeno rješavati problem legalizacije, raspetljavati imovinsko-pravne odnose te ugovarati i provoditi proces obnove”, rekao je.

Uvidom u registre koji nisu u nadležnosti države već općina, gradova i županija, identificirano je puno nedostataka u informacijama nužnim za obnovu. Kada takvih podataka nemate, nemoguće je provoditi obnovu, tvrdi Horvat.

Izvor: Hina/Vlada RH

najčitanije