Halal kvaliteta predstavljena u HGK Županijskoj komori Sisak

imp

261020211635254568.jpeg

Županijska komora Sisak u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete iz Zagreba organizirala je seminar Certificiranje halal kvalitete, kojem su prisustvovali prehrambeni proizvođači s područja Sisačko-moslavačke županije.
Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, istaknuo je da halal certifikat predstavlja dodatnu kvalitetu te da je važnost halal certifikata za Hrvatsku velika. „Povećava se broj certificiranih proizvođača i ugostiteljskih objekata jer težimo novim tržištima, a halal tržište je veliko tržište koje nudi mogućnost prodaje proizvoda u 44 zemlje svijeta, čija je kupovna moć izuzetno jaka“, rekao je Dugonjić.

Halal_2

Svjetsko tržište halal proizvoda i usluga će uskoro doseći ukupnu vrijednost od 2 trilijuna američkih dolara na godišnjoj razini, od čega 20 milijardi američkih dolara vrijednosti se odnosi na tržište emirata i zemalja arapskog zaljeva.
Praktično iskustvo tvrtke Gavrilović d.o.o. u primjeni halal standarda i kvalitete predstavila je Tanja Borić Plešivćak, predstavnik Uprave za integrirani sustav upravljanja.
Ovaj je seminar bio namijenjen subjektima koji proizvode, prerađuju, pripremaju, distribuiraju, uslužuju ili na bilo koji drugi način posluju s hranom te svim drugim zainteresiranim stranama.
Hrvatska gospodarska komora je u halal kvaliteti i halal tržištu prepoznala potencijal koji može dodatno unaprijediti kvalitetu i konkurentnost domaćih proizvoda te je s Centrom za certificiranje halal kvalitete sudjelovala u brojnim izaslanstvima i gospodarskim forumima, prezentirajući potencijal halal proizvodnje i turizma u Republici Hrvatskoj.