HAC: „Uz povoljne vremenske uvjete, planirani rok završetka radova na A11 je kraj srpnja“

Autocesta 2

Dovršetak radova na izgradnji autoceste A11 polako se nazire. Kako su nam odgovorili na upit, krajem srpnja radovi na samoj autocesti trebali bi biti gotovi.

 

 „Ukupna dužina dionice koju izvode Hrvatske autoceste je 10.900 metara. Na navedenoj dionici je 6 nadvožnjaka i 2 mosta.

 

Izvedeni su radovi asfaltiranja do nadvožnjaka Jazvenik odnosno u dužini od cca 9,3 km trase. Na tom dijelu izvedene dionice u tijeku su radovi na ugradnji prometne opreme (odbojnih ograda, zaštitne žičane mreže, portala,… ), izvođenje vertikalne i horizontalne signalizacije te oblaganje odvodnih kanala. Glavnina radova na objektima (6 nadvožnjaka i 2 mosta) je završena, uz napomenu da su nadvožnjaci Lekenik, Dužica, Sela i Jazvenik već u funkciji i preko istih se odvija promet.

 

Ostatak dionice je u visokom stupnju gotovosti te se na preostalom dijelu trase izvode radovi uređenja posteljice, ugradnja tampona, izrada cementne stabilizacije i asfaltiranje. Uz povoljne vremenske uvjete, planirani rok završetka radova je kraj srpnja 2024. godine nakon čega slijedi tehnički pregled i ishođenje Uporabne dozvole“, stoji u odgovoru Odjela za korporativne komunikacije HAC-a.

 

Podsjetimo:

Izgradnja autoceste A11 Zagreb – Sisak, započela je  5. travnja 2006. u Kušancu, u blizini čvora Velika Gorica jug. Radove su tada otvorili predsjednik Vlade Ivo Sanader te ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker.

 

Dionica autoceste između Velike Gorice i Buševca duga 9 km puštena je u promet 9. svibnja 2009.

Dionica autoceste između Buševca i Lekenika duga 11,2 km puštena je u promet 22. travnja 2015. Izgradnja ceste započela je 2010. godine, a izgrađeno je ukupno dvadeset objekata, i to dva mosta, prolaz za životinje, vijadukt, ekodukt (prijelaz za životinje), putni prolaz, šest putnih prijelaza te osam propusta. Izgrađeni su i čvor Lekenik s pripadajućim nadvožnjakom, cestarinski prolaz Lekenik i projektom planirani prateći uslužni objekt Pešćenica. Cestarina od čvorišta Lekenik do čvorišta Velika Gorica jug (naplatna postaja Mraclin) za osobne automobile iznosila je devet kuna.

 

 

Dionica autoceste između Jakuševca i Velike Gorice otvorena je 3. studenoga 2015., duga je 10,9 kilometara i nije u sustavu naplate cestarine. Na njoj su izgrađena ukupno četiri čvorišta i priključka: Jakuševec, Veliko Polje, Velika Gorica i Velika Gorica jug, dva vijadukta, industrijski kolosijek, pješački pothodnik te tri putna prijelaza. Puštanjem u promet nove dionice povezali su se Grad Zagreb i Velika Gorica punim profilom autoceste, što je omogućilo brži i sigurniji pristup terminalu najveće zračne luke u Hrvatskoj, smanjenje preopterećenost postojeće državne ceste D30 i povećanje sigurnosti u prometu.

najčitanije