Gripa još nije stigla u našu županiju

nn

U Hrvatskoj je sezona gripe počela mjesec i pol dana ranije nego što je uobičajeno, a dosad je potvrđeno 25 oboljelih. Oboljeli su svih uzrasta, što znači da se gripa proširila u zajednici, a očekuje se da će u sljedećih par tjedana taj broj znatnije porasti – doznajemo u Nacionalnom centru za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

A obzirom da je ove godine odaziv na cijepljenje bio izuzetno dobar, potrošeno je svih 280.000 doza cjepiva protiv gripe, te je u pripremi dodatnih 8500 doza koje će po primitku biti odmah distribuirane cjepiteljima.

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, za sada nema prijavljenih slučajeva gripe, ali je potrošena i većina doza cjepiva protiv gripe.
“Naručili smo još dvjestotinjak doza cjepiva, ali ne znam kada će doći, ne ovisi o nama nego o našem dobavljaču, odnosno o Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo”, rekla je doktorica Sonja Pajtlar, voditeljica Službe za epidemiologiju pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo, dodavši da se još uvijek nije kasno cijepiti jer su potrebna dva tjedna da se razvije imunitet, a sezona gripe će trajati tri do četiri mjeseca.

najčitanije