Gripa će potrajati do ožujka – još se stignete cijepiti

ibb

Gripa je u Hrvatsku ove sezone stigla već u studenom 2017. Prvim pacijentima virus gripe izoliran je već krajem 11. mjeseca, a vrlo brzo zabilježeni su i prvi slučajevi u Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije – doznajemo od voditeljice Službe za epidemiologiju dr. Sonje Pajtlar: ”I kao što vidimo prema broju prijava, broj oboljelih je u porastu. Za sada je evidentirano 60-ak oboljelih, ali znamo da je taj broj puno veći jer većina oboljelih ostaje kod kuće i nema potrebu otići liječniku pa za njih ne možemo znati”.

A očekivani daljnji porast broja oboljelih u skladu je s uobičajenim tijekom epidemije gripe, koja u ovome trenutku u Hrvatskoj, pa tako i u našoj županiji, još nije dosegnula svoj vrhunac: ”Gripa ima svoj tijek u epidemiji, najprije broj oboljelih polako raste, a kada dosegne svoj vrhunac, broj stagnira najmanje mjesec dana, nakon čega počinje opadati. Mi taj vrhunac još nismo dostigli, tako da će gripa kod nas trajati još najmanje dva mjeseca. A uvijek imamo i pojedinačnih slučajeva oboljelih na prijelazu iz ožujka u travanj, s kojima epidemija završava”, kaže dr. Pajtlar

Obzirom na to da sezona gripe nema namjeru završiti tako skoro, preventivno cijepljenje epidemiolozi još uvijek preporučuju:  u županijskom Zavodu za javno zdravstvo ostalo je još nešto cjepiva, a budući da je za stvaranje imuniteta potrebno oko 2 tjedna, cjepivo će biti djelotvorno – naravno, ukoliko se u tom međuvremenu ne zarazite virusom gripe.

Za vjerovanja da neobične vremenske prilike koje su nas pratile ove zime, obilježene natprosječnim temperaturama i južinom, pogoduju širenju virusa gripe, nema dokaza – napominje dr. Pajtlar:
”Gripa uvijek dolazi u zimskim mjesecima. Nama nikada nije došla ljeti, nego je u to vrijeme harala Australijom, Novim Zelandom i Južnom Amerikom, jer je tada kod njih zima. Hoće li gripa biti jača ili slabija ne ovisi o vremenskim uvjetima te zime, nego o tome koliko se virus promijenio od protekle sezone”, pojašnjava dr. Pajtlar.

A osim cijepljenja, kao najsigurnije preventive koju epidemiolozi preporučuju, najbolja zaštita od zaraze je adekvatan stil života – boravak na otvorenom, puno kretanja i što zdravija prehrana, dok posezanje za raznim preparatima koji se danas na tržištu nude kao ‘pojačivači’ imuniteta u obliku vitamina, sirupa, ulja i slično, nije nešto čemu treba slijepo vjerovati: ”Nisam sigurna koliko bi korištenje vitamina i sličnih preparata, neposredno pred početak sezone gripe ili u samoj sezoni, bilo od pomoći. Daleko više pomaže poštivanje osnovnih smjernica zdravog života: bavljenje tjelesnom aktivnošću, pravilna prehrana, što manje alkohola i cigareta….To je daleko učinkovitije nego kupiti nekakve vitamine”, poručuje dr. Pajtlar.

najčitanije