Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja otvorila svoja vrata

mradenovic

Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja danas je, nakon više mjeseci mukotrpnog rada radnika knjižnice otvorila svoja vrata u kontejnerima koji su smješteni na parkiralištu Gradskog rukometnog stadiona u Petrinji. Otvorenju knjižnice prisustvovao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, koji je ovom prigodom ravnatelju knjižnice, Anti Mrganu, zahvalio što vodi brigu i skrbi prije svega o svemu onome što je stvarno naša baština i što su trajne vrijednosti, a koje su zapisane ovdje u knjigama, te dodao:
„Ova prva kontejnerska knjižnica daje jednu snažnu poruku da zajedničkim radom možemo dati ogroman doprinos da ustvari vratimo ljudima ne samo život nego i sve ono što i čini grad gradom a to su između ostalog i institucije. Knjižnicu moramo imati. Grad Petrinja je izdvojio oko 230 tisuća kuna da kupimo ove kontejnere i da na kraju napravimo ovdje jednu društvenu, malu modularnu jedinicu koja će biti za zbrinjavanje knjiga, za čitaonicu ali i za sve ostale sadržaje koji trebaju gradu Petrinji. Hvala svima koji su bili podrška.“ – rekao je gradonačelnik.
knjiznicaAnte Mrgan, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja istaknuo je kako je danas u Petrinji otvorena prva hrvatska kontejnerska knjižnica, te dodao: „Petrinja je knjižnica, knjižnica je Petrinja, grad bez knjižnice nije grad. Bili smo predani i danas se ostvarilo to da smo otvorili rad knjižnice u ovim kontejnerima. Nadam se da nećemo dugo ostati ovdje, da će se pronaći način da se izgradi nova knjižnica u Petrinji kada ćemo moći u potpunosti raditi. Knjižni fond je nažalost, jer je prostor dosta manji, smanjen za nešto manje od četvrtine ali mislim da će i to biti dovoljno za sve naše građane i za sve korisnike, za svu djecu, studente, srednjoškolce, moći će koristiti građu koju smo ovdje pripremili posebno za njih. Sva ostala građa smještena je u ostalim kontejnerima ovdje. Nadam se da ćemo što prije doći u novi prostor.“ – istaknuo je Mrgan.
Otvorenju knjižnice prisustvovali su i Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, te državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH, Ivica Poljičak, koji je istaknuo: „Neobično mi je drago što i kao neposredno nakon potresa danas ponovno mogu biti sa ljudima iz knjižnice u Petrinji, tu smo cijelo vrijeme iz Ministarstva kulture i medija bili podrška i evo došlo se do prvog privremenog rješenja, prva knjižnica kontejner u Hrvatskoj, ona zvuči kao kontejner ali zapravo iznutra je ona iznimno topla. Sami zaposlenici su svojim radom preselili knjige i smjestili ih iznutra u kontejner tako da Petrinjci mogu i dalje posuđivati knjige i uživati u dobrom štivu. S druge strane naravno da je i naša obveza u postupku obnove da nađemo prikladnu lokaciju i da Petrinja dobije novu knjižnicu koja će doista biti na diku i čast svih Petrinjaca.“ – zaključio je Poljičak.

Izvor: Rad za naš grad

najčitanije