Gradonačelnika će tek u drugom krugu dobiti tri grada i četiri općine

st

261020211635254849.jpeg

Kutina i Petrinja su uz Sisak jedina dva grada u županiji koji će gradonačelnika dobiti tek za dva tjedna.
Zlatko Babić, kandidat za gradonačelnika Kutine iz redova koalicije HDZ, HSP, HSLS, HSP AS i HSU s 40.96% glasova u drugi krug je ušao s malom prednošću ispred dosadašnjeg gradonačelnika Andrije Rudića, kandidata koalicije koju čine SDP, stranka BM 365, HSS, DSU, BUZ, LABURISTI, SDA i HDRS. Njemu je povjerenje jučer dalo 38.84% ukupnog broja birača. Koalicija okupljena oko HDZ-a ima prednost i što se tiče liste za kutinsko Gradsko vijeće – s 38.76 % u vodstvu ispred SDP-ove koalicije koja je dobila 31.95% glasova.
Dosadašnji gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović kandidat reformista, stranke BM 365, HSS-a, HSU-a, HSD-a i HDRS-a, osvojio je 41,69 % glasova i u drugom će se krugu sučeliti s kandidatom HDZ-a, HSP-a AS, HSLS-a, HKS-a, UDU-a, Mihaelom Jurićem, koji je osvojio 35,94 % glasova. Jurićeva pak lista za gradsko vijeće ima 41.35% što ih stavlja u prednost pred listom koju predvodi Darinko Dumbović a koja je osvojila 29.52% glasova.
Novi gradonačelnik Novske je dosadašnji dožupan Marin Piletić, kandidat HDZ-a i HSS-a. Njegovi sugrađani već su u prvom krugu, s 53.28% glasova, odlučili su da će na tom mjestu zamijeniti dosadašnjeg gradonačelnika Vladu Klasana. Piletić neće imati problema niti s većinom u vijeću – njegova lista osvojila je 55.37% glasova.
Novi stari gradonačelnik Popovače je HSP-ov Josip Mišković. Uz podršku i HDZ-ovih birača osvojio je uvjerljivih 57.75% glasova. Slijedeći po broju glasova, Saša Jagarčec, dobio je tek 16.05% glasova. Iako su podržali istog kandidata za gradonačelnika, u borbu za mandate u gradskom vijeću HDZ i HSP ušli su s odvojenim listama, koje su zauzele prva dva mjesta u poretku.
Potrebnih 50% plus jedan prešao je i HDZ-ov Stjepan Kostanjević, koji tako ostaje gradonačelnik Gline. S 45.75% glasova njegova lista dobila je i najviše mandata u gradskom vijeću.
HDZ-ov Dalibor Bišćan je novi gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. S 62.27% glasova s tog je mjesta svrgnuo jedinog protukandidata, dosadašnjeg gradonačelnika Tomislava Paunovića, kojeg su uz njegov HSLS podržali još HSS i Reformisti. Ni Bišćan neće imati problema s većinom u gradskom vijeću – lista koju predvodi dobila je 59.64% glasova.
U Jasenovcu promjene nema – na čelu općine ostaje Marija Mačković. Na mjestu načelnika općine Lekenik ostaje Ivica Perović, koji je na ove izbore izašao kao nezavisni kandidat. Načelnica Majura ostaje nezavisna Klementina Karanović.
Lipovljane će iduće 4 godine voditi Nikica Horvat, Donje Kukuruzare Lucija Matković, Hrvatsku Dubicu Ružica Karagić, Topusto Ivica Kuzmić, dok će načelnik općine Gvozd biti Milan Vrga.
U drugom krugu načelnika će dobiti Dvor, Martinska Ves, Sunja i Velika Ludina