Grad Petrinja: Predstavljen prijedlog proračuna za 2021.godinu

mradenovic

Na konferenciji za novinare u Maloj vijećnici Grada Petrinje predstavljen je prijedlog proračuna za Petrinju za 2021. godinu. Gradonačelnik Darinko Dumbović na početku je istaknuo kako je proračun jedan od temeljnih dokumenata koji je od strateškog i financijskog interesa za grad. Dumbović je istaknuo važnost gospodaskog aspekta proračuna i onoga što on može donijeti  za grad u razvojnom smislu. Prošle godine proračun je iznosio 420 milijuna kuna, dok će ove godine  iznositi 400 milijuna kuna. Kako je naglasio gradonačelnik, proračun je razvojan u onom dijelu koji se odnosi na europske projekte te je u tom kontekstu posebno izdvojio važnost ljudskih potencijala koji su spremni preuzeti odgovornost za apliciranje prema europskim projektima te naglasio kako u tom segmentu možemo biti zadovoljni.”Danas se Petrinja razvija u svakom segmentu i samo čekamo da se oslobodimo opterećanja koje nam je  covid  donio. Prvih devet mjeseci ove godine bilo je devet milijuna kuna je manje u proračunu.To je zaustavilo neke dijelove, međutim mi nastojimo napraviti jednu nivelaciju interesa i potreba koje društvo ima.”

Konkretnije o prijedlogu proračuna govorila je Ivana Kordić, pročelnica UO za proračun, financije i naplatu potraživanja koja je kazala kako prijedlog Proračuna za 2021. iznosi 401 mil kuna od čega je 295 milijuna kuna  razvojnih programa. Dodala je kako ove godine proračun izgleda malo drugačije s obzirom na smanjenje broja upravnih odjela u gradskoj upravi kojih od 1.1. više neće biti devet, nego šest. UO za financije i nabavu ima proračun od 11 mil kuna, UO za lokalnu samoupravu i opće poslove 11 mil kuna, UO za društvene djelatnosti gdje spadaju i proračunski korisnici ima proračun od 121 mil kuna, UO za komunalne djelatnosti 154 mil kuna, UO za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj i imovinu 69 mil kuna, te UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša ima prijedlog proračuna od 33 mil kuna. Kordić je naglasila kako se  unutar ovog Proračuna još uvijek nalaze projekti iz Intervencijskog plana čija se realizacija očekuje sljedeće godine, a to su projekti Grad na Kupi, Tržnica  u gradu te projekt Sportsko rekreacijske zone uz rijeku Petrinjičicu. Dodala je kako su za ovu godinu planirane i prijave projekata gradskog bazena i gradske knjiznice na natječaje koji budu otvoreni 2021. godine.

Gradonačelnik Dumbović istaknuo je kako očekuje da država da maksimalnu financijsku podršku kod zahtjeva za nadoknadom sredstava u projektima iz Intervencijskog plana . “Od deset milijuna koje smo planirali za poticaje za radna mjesta trebali smo dobiti avans 40 posto, međutim dobili smo samo 10 posto. Apeliram da Ministarstvo rada što prije doznači taj dio sredstava jer kad novac fali, mi taj isti novac u proračunu nemamo. Evo to  je jedan mali segment problema s kojima se suočavamo na koji želim ukazati.” – zaključio je gradonačelnik.

Prijedlog proračuna može se vidjeti na web stranicama Grada Petrinje.

izvor: Rad za naš grad

najčitanije