Gotovo 30% poduzetnika s područja županije do sada podnijelo zahtjev za sufinanciranje minimalne plaće

imp

261020211635208497.jpeg

Krajem veljače u Hrvatskoj se pojavio prvi oboljeli od koronavirusa. Od sredine ožujka nacionalni Stožer civilne zaštite uvodi niz mjera od kojih su se neke odnosile i na ograničavanje društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Sve te mjere utjecale su na gospodarstvo u Hrvatskoj pa tako i na naše županijsko gospodarstvo.
„Nažalost moramo potvrditi da je sve veći negativni utjecaj na gospodarstvo Hrvatske ali i naše županije. Kriza s koronavirusom neće poštedjeti nikoga i moramo djelovati proaktivno, brzo i preventivno.“, rekao nam je to Tihomir Babić, predsjednik HGK ŽK Sisak, dodajući da su ovom situacijom u našoj županiji pogođeni razni sektori.
„Gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije je izvozno orijentirano i općenito se problemi događaju na padu narudžbi iz izvoza gdje je posebno pogođen sektor proizvodnje drva i proizvoda od drva. Također imamo probleme s odlukom Stožera o zatvaranje neprehrambenih trgovina gdje je pogođen sektor proizvodnje odjeće te probleme u linijskom prijevozu radi poštivanja mjera Stožera.“, kaže Babić.
HGK-ŽK Sisak, napominje Babić, pozdravlja mjere Vlade RH, te dodaje da je interes u našoj županiji za te mjere dosta velik.
„Kad govorimo o konkretnim brojkama, do sada je HZZ-u Sisak oko 700 poduzetnika uputilo zahtjev za sufinanciranje minimalne plaće a u kutinskoj ispostavi HZZ-a 455 poduzetnika. To znači da je ukupno 1155 poduzetnika zatražilo pomoć kroz ovu mjeru Vlade. Ako pogledamo da u županiji imamo 1962 poduzetnika i trgovačka društva te oko 2000 obrta to znači da je otprilike 26% poduzetnika iz područja obrta i trgovačkih društava podneslo zahtjev za mjeru sufinanciranje minimalne plaće.“,rekao je predsjednik HGK-ŽK Sisak Tihomir Babić.
Poduzetnici su se, dodaje Babić, javljali i Poreznoj upravi kako bi prolongirali plaćanje javnih davanja. „Sisačkoj Poreznoj upravi je do sada podneseno 734 zahtjeva za mjeru prolongiranja plaćanja javnih davanja. 414 zahtjeva je prihvaćeno, u rješavanju je 289 i odbijenih zahtjeva je 31.“, kaže Babić i na kraju zaključuje kako je ova situacija s koronom u kojoj smo se našli prilika za supstituciju uvoza i razvoj domaće proizvodnje.