Glina dobiva „Aleju prvašića“

imp

„Aleja prvašića“ – naziv je projekta autorice Snježane Agostini koji će uoči druge godišnjice potresa zaživjeti u Glini.
Cilj mu je stvoriti kreativne uspomene na prve školske dane, poticati zajedničke projekate među učenicima od prvog razreda osnovne škole i međusobno povezivanje, suradnja i izgradnja zajedničkih sadržaja.

Riječ je o projektu koji je krenuo aktivno u Hrvatskoj kroz suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave 2016. godine, a s kojim se učenici prvog razred osnovne škole potiču na sadnju jedne sadnice drveta. Sadnice se sade na lokacijama koju odredi jedinica lokalne uprave i samouprave; sve s ciljem da se kreira „Aleja prvašića“ u kojoj će svaki naraštaj prvoškolaca imati svoje stablo. Ispod svakog stabla postavljaju se posebno dizajnirane pločice, na kojim su ugravirana imena svakog djeteta po redoslijedu iz školskog imenika, kao i njihovih učiteljica/ učitelja, oznaka razrednog odjeljenja, te aktualna njihova školska godina.

„Aleja prvašića na taj način postaje „živi rastući spomenik“ svakom djetetu za njihovo odrastanje i stvaranje vrijednosti koje nose kroz život. Aleja prvašića, postaje mjesto susreta, obilježavanja obljetnica, srce i pluća svake lokalne zajednice koja ga involvira u svoj društveni život. Podsjetnik na mjesto pripadnosti i međugeneracijske povezanosti. Vrijednost Aleje prvašića, postaje veća i značajnija svakom novom generacijom i odrastanjem.
Glina je u ovom projektu posebno značajna jer se broj prvoškolaca u ovom gradu nije smanjio iseljavanjem zbog potresa nego je ostao na brojci prije ove grozne prirodne nepogode. Prihvaćanjem ovog projekta gradske vlasti u svojim lokalnim sredinama šalju poruku najmlađima (ali i njihovim roditeljima) da su im važni, da ih podržavaju, uvažavaju i da se trude i čine sve za njihovu dobrobit i što sretnije odrastanje u gradu u kojemu jestu.“, kažu organizatori akcije u Glini.

Prva stabla u prvoj „Aleja prvašića“ na Banovini za četiri odjeljenja prvih razreda OŠ Glina bit će zasađena 25. studenoga 2022., u 14 sati u nazočnosti idejne začetnice Snježane Agostini, ravnatelja Osnovne škole Glina Zorana Kirinića, kao i učenika škole u nazočnosti njihovih nastavnika i roditelja.

 

Foto – Projekt “Aleja prvašića”

najčitanije