Glina: 30 godina od početka oružanog otpora srpskom agresoru

nn

251020211635198507.jpeg

U Glini je danas svečano obilježena 30. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na tom području. Bio je to prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku.

Obilježavanje je počelo na groblju u Gornjem Viduševcu, polaganjem vijenaca na grob Tomislava Roma, hrvatskog policajca koji je poginuo braneći suverenitet tek proglašene Republike Hrvatsku, 26. lipnja 1991. godine, tijekom napada srpskih pobunjenika na policijsku postaju u Glini.

Na obilježavanju kod “Suze”, spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Gline Ivan Janković, te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

“MUP je dužan čuvati ovu tradiciju zbog sebe, zbog svojih pripadnika, a isto tako i zbog Hrvatske. U mandatu ove Vlade jesmo i bit ćemo posvećeni sjećanju na žrtvu prvih hrvatskih redarstvenika i svih hrvatskih branitelja. Stoga posvetimo danas naše misli njima koji su najzaslužniji za slobodu nas i cijele Hrvatske”, poručio je Božinović.

Župan Ivan Celjak istaknuo je da je naša županija značajna po mnogim događajima vezanim uz Domovinski rat.

“Na području naše županije imali smo vojno-redarstvenu akciju Bljesak te vojno-redarstvenu operaciju Oluja. Na području naše županije, u Sisku, ustrojena je prva dragovoljačka postrojba u Domovinskom ratu, oslobođena je prva JNA vojarna u Domovinskom ratu. Nažalost, drugi smo, iza Vukovarsko-srijemske županije po onome tužnom i tragičnom u Domovinskom ratu – po broju ubijenih branitelja i civila te po broju masovnih grobnica”, rekao je župan Celjak.

20210626_221032

Okupljenima se ovom prilikom obratio i gradonačelnik Gline Ivan Janković, pozvavši na zajedništvo.

FB_IMG_1624738074769

“Danas ja i moja generacija imamo dužnost i obvezu preuzeti odgovornost i dati svoj doprinos da obnovimo Grad nakon katastrofalnog potresa, da vratimo život u Glinu i da vratimo ljude u Glinu. Očekujem podršku svih”, poručio je gradonačelnik Janković.

najčitanije